2009. június 29.

SAJTOS PUFFANCS


Az az igazság, hogy én még csak most tanulom a fotózás rejtelmeit (lelkes amatőrök vagyunk) és hát a nem túl napfényes lakásomban elég nehéz egy olyan szegletet találni, ahol megfelelőek a fények (így fotóműterem híján), de azt hiszem, ezek a képek egészen jól sikerültek!!! Az igazsághoz ugyan az is hozzátartozik, hogy ezt az adag pufit vendégségben készítettem és ott is lett lefotózva. Ami tény, a képek láttán azonnal beindul nálam a feltétlen reflex és a nyálelválasztás, a számban érzem az ízét a puffancsnak.

Hozzávalók:

2,5 dl víz
1 kk só
10 dkg (laktózmentes) margarin
15 dkg finomliszt (tudod, nem túl reform így, de sajnos a puffancs nagyon érzékeny az állagára, így ha más lisztből készül, könnyen összeesik)
3 tojás
14 dkg reszelt sajt



Speciális konyhai eszköz (már ha annak nevezhető): krumplinyomó

Elkészítés:
Forrald fel a vizet és szórd bele a sót. A margarint olvaszd fel benne, majd ha teljesen folyékony lett, vedd le a tűzről és keverd bele a lisztet fakanállal. Az eldolgozás a legfontosabb, így egészen addig keverd, amit a massza el nem válik az edény falától és teljesen egyenletes nem lesz. Tedd félre, hogy langyosra kihüljön (ez is nagyon fontos, szóval türelem!!!), majd keverd bele a tojásokat. Ekkor veheted elő a krumplinyomót, azzal sokkal könnyebb szétnyomkodni. Ha ezt is szépen eldolgoztad, keverd hozzá a reszelt sajtot. Kivajazott tepsibe szaggasd bele a tésztát diónyi méretűekre és előforrósított sütőben kb 30-40 percig süsd, amíg olyan aranyosan fénylő színe nem lesz, mint amit a képen látsz.

Gyakran előfordult másokkal, akik megtanulták ezt a receptet tőlünk, hogy a puffancs végül mégsem lett puffancs, csak nagy szétterülő lepénykék, ennek az alábbi okai lehetnek:
  • nem várta meg, míg langyosra kihűlt a massza
  • nem keverte el alaposan a tésztát
  • vagy nem elég forró sütőbe helyezte a puffancsokat.
Ha ezeket a játékszabályokat betartod, nagyon fincsi és imádnivaló finomságokat kapsz!

2 megjegyzés:

parvati írta...

Szia :)

szerintem nagyon jók a fotóid, kívánatosak az ételek, és klasszak a receptek!

csak így tovább!

szilvi

Ambrus Krisztina írta...

Szia!

Nagyon köszi a sok-sok dícséretet!

Ez mindig jól esik, de különösképpen egy olyantól érdem kapni, aki maga is csodás gasztroblogot vezet! :-D

Üdv:

Kriszti