2009. június 20.

EREDETI SACHER TORTA (osztrák)



Az abszolút kedvenc. Nem mindenhol olyan jó, mint Bécsben a Sacher cukrászdában, de azért itthon is jól el tudják készíteni a cukrászok néhány helyen. Ezekre a helyekre mindig visszamegyek.

Mindenképpen szerettem volna megtanulni az elkészítését, főként mert imádom és mert egy olyan kedves emlékem fűződik hozzá: a legjobb barátnőmmel és egy igen prominens amerikai barátunkkal látogattunk el a fent említett cukrászdába eredeti Sacher tortát enni. Csodálatos kirándulás volt! És a torta... egyszerűen fenséges! Ugye, Nóri?


Számos próbálkozás után az eddigi legjobb:

Hozzávalók:

6 darab tojás
10 dkg puha sütő margarin (pl Liga, az laktózmentes)
18 dkg étcsoki
1 csomag vaniliás cukor
baracklekvár
16 dkg finomliszt
16 dkg kristály cukor

Mázhoz:

12 dkg porcukor
2 ek. víz
10 dkg étcsoki

némi vaj a tortaforma kikenéséhez
sütőpapír

Speciális eszközök:

Egy borotvaéles lapos kés, lehetőleg a múlt század elejéről (legalábbis én még mindig a nagymamámét használom) a torta elvágásához és a lekvárkenéshez


Elkészítés:

10 dkg kristálycukrot 10 dkg vajjal keverd habosra és add hozzá a gőz felett felolvasztott 18 deka étcsokit. Amikor eldolgoztad, add hozzá a tojások sárgáját. Külön tálban a tojások fehérjét 6 dkg cukorral verd kemény habbá és keverd nagyon óvatosan az előbb elkészített masszához. Add hozzá a lisztet és a vaniliás cukrot és továbbra is óvatosan kevergesd.

Kivajazott, sütőpapírral kibélelt tortaformában 150 fokon süsd készre a tortát (50 perc). Ne rémülj meg, ha nem kel meg gyorsan, hiszen nincs benne sütőpor vagy élesztő, de a végén pont olyan lesz, amilyennek lennie kell.

Hűtsd ki és vágd ketté vízszintesen nagyjából közép tájon és kend meg baracklekvárral.

Készítsd el a csokimázat az alábbiak szerint:

12 dkg porcukrot keverd el 2 ek. vízzel és kezd el hevíteni. Ha forró, add hozzá a 10 dkg olvasztott csokit és kend rá a kész tortára.


Tipp: Ha menet közben hepe-hupás lesz a csoki rajta, nem baj, mert van egy trükk: forró vízbe mártsd bele a lapos kést, amivel eddig is kented a mázat és újra formálható lesz a már megdermedt csoki. Eltartott egy ideig, míg ezt kikisérleteztük...




És ami a legdurvább, a párommal egy kirándulásból hazafelé éhesen-fáradtan-csüggedten betértünk egy nagyon hívogató, izlésesen modern étterembe, nem messze Budától, ami töküres volt. Bár általában nem szeretek olyan helyre menni enni, ahol nincsenek sokan, most győzött az éhség, így közös megegyezéssel megkockáztattuk a vacsit. Nem kellett csalódnunk. A zene jó volt, a kiszolgálás tökéletes és a kaja... hát ha még lehet fokozni!!! Bár nem volt nagy adag, viszont gusztusosan tálalt és nagyon ott voltak az ízek. Desszertként muszáj volt megkostolnom a Sachert, és legnagyobb meglepetésemre, mentalevéllel és idénycseresznyével tálalták. Azt az ízarzenált nem tudtam elfelejteni, igy ha tehetem és most szezonja van, mindig cseresznyével és mentával eszem. Legutóbb házi cseresznyelekvárt melegítettem fel és abba dobtam friss mentaleveleket, egy percig kevergettem, abba mártogattam a tortát. Ajánlom mindenkinek kipróbálásra!



Nincsenek megjegyzések: