2010. december 4.

RIZSES CSOKI MIKULÁSRA (tej és liszt nélkül)


Gyermekkorom egyik legfinomabb édessége ez a csoki, anya mindig óriási adagokat készített nekünk, ha meg akart bennünket jutalmazni.
Amióta erősen laktózérzékeny vagyok, nem készült el ez a csoki sajna. Most viszont pár hete végre sikerült áthidalni a tejpor okozta problémát: találtam növényi tejport, ami ráadásul elég finom! Jobb, mint az eredeti, de komolyan! Persze drágább és nehezebben beszerezhető, de a szükség nagy úr és hát ez a csoki mindent megér!

Hozzávalók:

5 dkg fekete kakaópor
25 dkg cukor (bámilyen jó, lehet fruktóz, vagy nádcukor, mindegy)
2 csomag puffasztott rizs
2 csomag növényi tejpor (bioboltokban kapható)
10 dkg növényi margarin
7 dkg víz

Speciális konyhai eszköz: egy 25x40-es tálca területének megfelelő, bármilyen formájú tálca

Elkészítése:

Gyors és egyszerű.

Még mielőtt bármihez nekikezdenél, egy 25x40 cm-es tálcát fedj le polpackkal úgy, hogy vissza tudd hajtani a tetején és ezzel le is tudd majd fedni. (lsd. fotó)



 Ezután kezdj csak hozzá a csokikészítéshez. Ehhez egy tálba mérd ki a kakakóport, a rizst és a tejport, keverd össze őket. Ez nem lesz nehéz.
Egy nagy fazékban keverd össze a vizet a cukorral és melegítsd fel. Ha forr, add hozzá a vajat és gyögyözésig forrald. Zárd el alatta a gázt és öntsd hozzá a rizses cuccot. Azonnal kezd el kevergetni és amíg még jó meleg a vaj, alaposan dolgozd el egy (lehetőleg lyukas közepű) keverőkanállal.

Öntsd ki a tálcára, fedd le a polpackkal és a kezeddel lapítsd el egyenletesen a tálcán. Ekkor vedd le a tetejéről a folpackot, hagyd hogy kihűljön. Többnyire másnap a legjobb állagú, de ki bírja azt kivárni???










A kisgyerekek általában önként szoktak jelentkezni az üres, de még csokis edényeket kinyalogatására. Mivel én még mindig anyukám kisgyermeke vagyok, a mai napig vállalom ezt a nehéz, de felelősségteljes feladatot. Nekiülök egy kiskanállal és telejen kipucolom a beleragadt csokit belőle. :)  Csak az a különbség, hogy manapság magam készítem el a csokit...

Ha van kedved, akár golyócskákat is formálhatsz, enyhén vizes kézzel a csokimasszából:



Éljen a Mikulááááááás!

5 megjegyzés:

Pilchard írta...

Növényi tejpor?Sose láttam még,miből áll le tudnád írni?
Amúgy én is imádtam ezt a finomságot,de én is laktózérzékeny vagyok.

Ambrus Krisztina írta...

Kettő félét is találtam: az egyik kimondottan szójás italpor, ez a neve (márkája: Natura) egy kissé a szójalisztre emlékeztet az állaga, a másik pedig egy úgynevezett Vegi Mix, ami tejhelyettesítő italpor (márkája: Vegetár). Ez sokkal jobban hasonlít állagban az eredeti tejporra.

Egyébként mindkettőből nagyon finom instant tejet lehet készíteni mindkettőt leteszteltem.

Amúgy régebben próbálkoztam bébi laktózmentes tejporral is, úgy rémlik, szörnyű íze volt, meginni nem bírtam, de lehet, hogy főzni vagy sütni abból is lehet. Bár valószínüleg horror áron adhatják...

Remélem sikerül beszerezni valamelyiket.

Pilchard írta...

Szia Kriszta!
Szereztem olyan port,a két csomag az hány gm-ot jelent Nálad?Meg tudnád ezt írni,mert nem biztos hogy az enyém ugyanolyan.Köszi szépen.

Ambrus Krisztina írta...

Szia.

ha jól emlékszem 75 grammosak voltak, de most nincs itthon, így nem tudom biztosra mondani. De így rémlik...

Ambrus Krisztina írta...

Ne haragudj, de nagyon rosszul emlékeztem...Most megnéztem egészen pontosan 400 gr egy csomag tejpor és 100 gr egy csomag puffasztott rizs.

Bocsánat, ezért is nem szeretek saccolni, nem vagyok túl jó benne. :)