2010. december 12.

GOMBÁS-ZÖLDSÉGES RÉTES

Mikulásbuli volt nálunk hétfőn, arra készítettem ezt a forraltbormellévalót.

Egy kedves, ott megjelent barátnőm kérte, hogy minél hamarabb tegyem fel a blogra, hát, Móni, íme:


Hozzávalók:

170 gr borsó (lehet fagyasztott is)
2 vöröshagyma
2 ek olaj
70 dkg gomba
1 csokor (lehetőleg) friss petrezselyemzöld
2 egész tojás
2 tojás sárgája
3 ek zsemlemorzsa
1 egész tojás a megkenéshez
1 citrom leve
só, bors
1 csipet kakukkfű
1 késhegynyi őrölt kömény
1 csomag leveles tészta kettőbe vágva (nagyon nem volt most kedvem házit készíteni, így a lusta vagy mondhatjuk praktikus háziasszony módszerét választottam)

Elkészítés:

A hagymát vágd apróra, és olajon futtasd meg. Add hozzá a gombát és locsold rá a citromlevet. Fűszerezd a kakukkfűvel, köménnyel és a borssal. 
Ezt követően tedd fel a borsót és a hosszában négybe vágott répát sós vízben főni.
Amíg a töltelékhez valók szépen készülődnek, vedd ki a leveles tésztát a csomagolásból és vágd ketté a fotó alapján.



Nyújtd ki őket nagyon vékonyra, nagyjából erre a méretre és arra törekedj, hogy téglalap alakú legyen:



Verd fel a két egész tojást és a tojások sárgáját.
Ha a gomba kész, langyosra hűtsd ki. Ekkor tedd bele a felaprított petrezselymet, a zsemlemorzsát, a felvert tojásokat. Add hozzá a borsót, sózd és keverd el. Ezt töltsd bele hosszában a tésztába. Fektesd rá a répát és egy kis töltelékkel még borítsd be. 



Tojássárgájával kend kőrbe a tésztát belülről és hajtsd rá a tészta egyik felét,


majd görgesd fel.


Ennyi lesz egy tasak leveles tésztából, ez azért sok embernek elég lehet:



A  két végét a kezeddel jól nyomkodd le, hogy ne jőjjön ki a töltelék majd. Villával szurkáld meg. Fektesd sütőpapírral és 200 fokos sütőben kb 25-30 percig süsd, hogy szép világosbarna legyen a rétes teteje.

Melegen és hidegen is fogyasztható. A gomba miatt azonban két napnál tovább nem szabad tartani.
Nagyon jó hidegtálként, bármilyen buliba, rendezvénybe.

Nincsenek megjegyzések: