2010. december 28.

POGÁCSA SZILVESZTERRE (teljesen laktózmentes)

Remélem sikerült kisebb panaszokkal átvészelni a karácsonyt és az ekkor szokásos ételek hadát. :) Nem könnyű ilyenkor nemet mondani a sok kacsingató, csábító finomságokra!

Ha még nincs csömörünk a pogácsáktól vagy akkor is ha igen, ezt  a receptet ajánlom a figyelmetekbe, ugyanis nem tartalmaz tejet, tejfölt vagy joghurtot, teljesen laktózmentes és annyira finom! 
Vendégvárásra,  aktuálisan most szilveszterre is, tökéletesen alkalmas, és a vendégek is meglepődve fogyják tapasztalni, hogy nem fog a gyomruk kikészülni, mint a boltokban kapható, felpuffasztott műanyag pogácsáktól. És ez nem csak a tudatos laktózérzékenyekre vonatkozik, legtöbbször azok is emésztési gondokkal küzdenek pogácsaevéskor, akik nem laktózérzékenyek.


Hozzávalók:
50 dkg liszt
25 dkg növényi margarin
2 tojás sárgája
3 dkg élesztő + 1 dl langyos víz + 1 dkg cukor a felfuttatáshoz
2 tk só
tojásfehérje a pogácsák megkenéséhez
15 dkg laktózmentes sajt (pl. trapista) a tetejükre
2 tk lenmag, elhagyható

TIPP: a lenmag tartalmazza a  legtöbb és legtisztább eszenciális zsírsavat, megakadályozza a koleszterin lerakódását, támogatja az izületi folyadékképződést, tisztítja a tüdőt, segíti az epe-, vese- illetve húgykő kiürülését, védi a gyomorfalat, és székrekedés ellen kítűnő. Még számos pozitív hatása van, szerintem ezek közül bárki tud találni olyasmit, ami számára is hasznos lehet.

Elkészítés:

Az élesztőt morzsold el a langyos-cukros vízbe és hagyd, hogy szépen felfusson. A lisztet szitáld egy tálba és add hozzá a megolvasztott margarint, a tojás sárgáját, a sót és végül az élesztőt. Jól gyúrd össze kézzel és lefedve langyos helyen keleszd egy órát. 
Lisztezett nyújtódeszkán nyújtsd ki 2 cm vastagra és 3-4 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval vagy kisebb pohárral szaggasd ki. Tedd bele kivajazott vagy sütőpapírral kibélelt tepisbe. 

TIPP: most, hogy ünnepek alatt az ember sok sütit süt, javaslom a spórolós módszert: általában egy sütőpapírt több süti készítésére is lehet használni, ki sem kell szedni a tepsiből. Persze csak akkor, ha nem égettük előzőleg oda a süti alját... Nyugodtan lehet keverni az édeset a sóssal, a papíron nem fog átérződni az íze.
A pogik tetejét végül kend meg a tojás fehérjével. Kis tálban keverd össze a reszelt sajtot a magokkal, ezt szórd a tetejükre.

Előmelegített sütőben kb. 25-30 percig 180 fokon süsd. Látni fogod mikor lesz szép aranybarna.



Nincsenek megjegyzések: