És van!!! Hál' Istennek!
Az emberiség egyik díjnyertes találmánya gasztonómia terén, kétségtelenül. Na jó, vannak még nagyon fincsi kaják, de ez annyira ki van találva, hogy nem találok rá szavakat. És azon ritka zöldségek egyike a főalapanyaga, ami még télen is egészséges: a répa.
Az emberiség egyik díjnyertes találmánya gasztonómia terén, kétségtelenül. Na jó, vannak még nagyon fincsi kaják, de ez annyira ki van találva, hogy nem találok rá szavakat. És azon ritka zöldségek egyike a főalapanyaga, ami még télen is egészséges: a répa.
Ráadásul ajánlok mellé egy nagyon tuti terméket, érdemes végigolvasni ezt a bejegyzést (is :-D)!
Hozzávalók:
tésztához
200 gr Xukor (megteszi a sima cukor is)
70 gr durvára őrölt dió
2 tojás
kb 1 dl olívaolaj
70 gr fehérliszt
60 gr világos rozsliszt
20 gr zabliszt
(ha nincs otthon a fenti két liszt, nyugodtan lehet az egészet fehérlisztből készíteni)
1 ek vaníliás cukor
csipet só
1 tk sütőpor
1 tk szódabikarbona
1 tk őrölt fahéj
késhegynyi chilipor
késhegynyi citromhéj
150 gr répa (kb 1 jó nagy répa)
tojáshabhoz
4 tojásfehérje
80 gr porcukor
1 doboz (laktózmentes) tejföl
minimális (laktózmentes) vaj a tortaforma kikenéséhez
és minimális liszt ugyanezen okból
TIPP: Xukor, azaz nyírfacukor. A következő bejegyzésemben részletesen beszámolok erről a cukorhelyettesítő termékről, és karácsonyi meglepetésben is részesítem hűséges olvasóimat!
Elkészítés:
Melegítsd elő a sütőt 180 fokra.
A répát az almareszelőn reszeld le. (fontos, hogy ne legyen kisebbre reszelve, mert akkor elveszíti a megfelelő víztartalmát és túl szárazzá válik a sütihez).
Habosra verd fel a tojásokat a tésztához és adagold hozzá a xukrot, az olajat végül a vaníliás cukrot. Add hozzá a sót, a a fahéjat, a chilit és a citromhéjat, majd a lisztet, amibe előzetesen belekeverted a szódabikarbonát és a sütőport. Keverd bele a répát és a durvára darált diót. Jól dolgozd össze az anyagokat.
Öntsd bele kivajazott, kilisztezett tortaformába (22 cm-s) és kb 40-50 percig süsd.
Közben készítsd el a krémet.
A tojásfehérjét verd fel keményre és adagold hozzá a porcukrot. Ha már kemény, óvatosan keverd hozzá a tejfölt.
TIPP: én állandóan szenvedek ezzel a tojáshabbal, rengetegszer nem szokott megkeményedni; erről már a másik blogomon is cikkeztem: http://odakozmalt.blogspot.com/2010/07/tojashab.html
Mára már kitapasztaltam, hogy ha előre lehűtöm a tojást (illetve a fehérjét) akkor sokkal inkább megkeményedik felveréskor. Azt hallottam, hogy néhány csepp citromlé is csodákat tud művelni.
Ha a sütési idő letelt, a jó öreg tűpróbával ellenőrizd le a torta belső állagát. Ha hibátlanul átsült, vedd ki és hagyd hűlni 10 percig.
Ez időre tedd bele a krémet a már kikapcsolt sütőbe és hagyd bent 5-10 percig.
Ha a torta hűlt 10 percig, borítsd ki rácsra és kend rá a még langyos krémet. Hagyd, hogy együtt hűljenek ki teljesen.
Jaj, annyira imádooooom!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése