2010. december 22.

HÚSNÉLKÜLI TÖLTÖTT KÁPOSZTA KARÁCSONYRA (magyar)

És pont karácsonyra sikeredett a 100. bejegyzés!!! Micsoda meglepetés!

Nos, nézzük is, mi érdemelte ki a karácsonyi figyelmemet:

Annyira szeretem a töltött káposztát, de sajna a disznóhús ízét egyáltalán nem. Így sokáig patthelyzetben voltam, míg kipattant a szikra a fejemből, hogy talán szójából vagy kölesből is el lehetne készíteni. Mivel most csak szója volt otthon, ebből készült el, és örömmel jelentem, hogy tökéletesen olyan íze lett, mint az eredeti! A lényeg a szója megfelelő ízesítésében rejlik, sok só, bors és rozmaring segítségével el lehet "nyomni" azt a tipikus szója ízt, amiért én magam sem rajongok igazán.


Ez a karácsony immáron nem töltött káposzta nélkül telik el. :D

Hozzávalók:

10 káposztalevél
1 kg savanyúkáposzta (van ahol rohasztott káposztának hívják)
10 dkg rizs
75 gr szójagranulátum
2,5 dl olaj
1 vöröshagyma
5 fokhagyma
3 ek zabpehely
3 dkg füstölt sajt (annak aki tolerálja!)
1 tojás
3 tk pirosarany (csípős)
1 tk majoránna
1 csapott tk szemes bors
1 mk őrölt babérlevél
3 púpos tk őrölt pirospaprika
2 mk őrölt rozmaring

Rántáshoz:
bő fél dl olaj
2 púpos ek liszt
2 púpos tk őrölt pirospaprika

Speciális konyhai eszköz: 9 literes kukta

 
Elkészítés:

A káposztát és a leveleket áztasd be, ha nagyon sós, egy órácskára .

A rizst másfélszeres mennyiségű sós vízben félig főzd meg (kb 10 perc) és még kb fél órát hagyd fedő alatt állni.
A szójagranulátumot kevés vízben (ne fedje el) sok sóval, borssal és  1 mk rozmaringgal 2 percig főzd.





A vöröshagymát pirítsd meg az olajon. Add hozzá a szójához, majd keverd bele a tojást, a rizst, a kinyomott fokhagymát, zabpehlyhet, sajtot, pirosaranyat, majorannát, sót, őrölt borsot, az őrölt pirospaprikát és a maradék 1 kanál rozmaringot. Jól keverd el kézzel.

Öntsd le a levet a káposztáról. A levelekből vágd ki a kemény részeket.

Vegyél egy nagy kuktát (kb 9 literest) és tegyél az aljába a káposztából. Néhány levelet tölts meg töltelékkel és jól csomagold be, hogy főzés közben ne essen szét. Fűszerezd a káposztaréteget egész köménnyel, szemes borssal és egész babérlevéllel. Majd így tégy minden sorban. Erre jöhetnek a megtölött leveles gombóckák, majd egy újabb réteg káposzta, fűszer és ismét gombócok. Így folytasd amíg el nem fogy. A tetejére káposzta kerüljön. Engedd fel annyi vízzel, hogy a káposzta tetejét elfedje.


Kuktában főzd 30-35 percig.

Ha kész, készítsd el a rántást: olajon pirítsd meg aranyszínűre a lisztet, vedd le a tűzről és keverd el benne az őrölt pirospaprikát. Add hozzá a káposztához és pár percig főzd össze őket.

Kész is a karácsonyi menü!

Nincsenek megjegyzések: