2010. január 25.

SAJTOK



Nemrég kaptam egy kérdés egy érintettől és gondoltam közzé teszem, mert sokak szeretnék tudni: arra volt kíváncsi, hogy milyen sajtokat lehet fogyasztani laktózérzékenyként.

A szakemberek szerint Magyarországon kizárólag a Pannónia jellegű sajtok azok, amelyek teljes biztonsággal ehetők a tejcukorérzékenyek számára. Ezen kívül léteznek még a növényi tejből készült sajtok, amelyek elvileg nem tartalmaznak állati eredetű tejet, illetve hál'Istennek egyre több a piacon megjelenő, kimondottan laktózmentes sajt. Ezekkel nem lehet probléma. A többi sajtféle kissé lutri, és egyéni tolerancia kérdése. Én csak a krémes sajtokat nem bírom, mint például a camembert (hát ezt nagyon bánom...), a normál háromszög sajtok, stb. Azonban ismerek olyan érintetteket, akik az összes sajtfélét tudják fogyasztani, szóval sajnos ezt is az embernek a saját bőrén kell megtapasztalnia, ha nem elégszik meg a laktózmentes piaci kínálattal.

Külföldön a megbízható forrású kemény sajtok, mint például az igazi olasz parmezánsajt is a biztonságosan ehető kategóriába tartozik.

3 megjegyzés:

Nóri írta...

Kedves Kriszta!

Lelkes olvasód vagyok, és remélem, még sokáig örvendezhetek írásaidnak, gyönyörűséges képeidnek. :)
Szeretnélek a kreatív blogger díjra nevezni, ha nem gond, nézz be ide kérlek: http://tundernandor.blogspot.com/

Nóri

(Remélem, elmegy ez a megjegyzés, az előbb is próbálkoztam, nem tudom, azzal mi lett...)

Ambrus Krisztina írta...

Kedves Nóri!

Nagyon szépen köszönöm a dícsérő szavakat és a kedvességed. Hátmég a díjra jelölést!

Boldog vagyok, ha tudod használni a recepteket és az információkat. Igyekszem minél többet és minél tovább megosztani. :-D

Még egyszer köszönöm, hogy gondoltál rám!

Üdv: Krisztina (Tejutazó)

Ambrus Krisztina írta...

FONTOS információ:

A trapista sajtok is büntetlenül fogyaszthatók, illetve a penésszel érők, mint a camembert, a brie, a roquefort és a gorgonzola is!!!