2010. január 30.

FELHŐFÜLGOMBÁS-MANDULÁS REGINETTE


Szeretem ezeket az egyszerű, gyorsan elkészíthető és nem feltétlenül szezonális ételeket. A paradicsomos tészta egy régi, klasszikus étel, valószínűleg mindenki találkozott már vele. Ismerjük számos variációját, csak a fantáziánk szabhat neki határt. Én most ezt "sütöttem" ki.

A hozzávalók is klasszikusok, kivéve a gombát, ami egy kínai, szárított gombafajta. Előnye, hogy ezer évig eláll, kis helyet foglal és ha forró vizet öntesz rá, fél óra alatt visszanyeri eredeti méretét és állagát. Illatos-zamatos.

Érdemes még szót ejteni a tésztáról: a Reginette egy olyan olasz tésztaféle, amely leginkább a lasagne tésztájához hasonlít. Szokták még Reginelle-nek és ha jól tudom Mafaldine-nek is hívni. Ez egy gusztusos, hullámos szélű, általában 24 cm hosszúságú száraztészta, itthon is lehet kapni. Főzési ideje 8-10 perc.



Hozzávalók:

4-5 cherry paradicsom
1 paradicsompüré (mi házilag készítjük)
egy marék szárított Felhőfül gomba
5 fokhagyma
1 vöröshagyma
1 marék héj nélküli mandulapálcák
friss bazsalikomlevél, friss rozmaring, só, bors
kb. 1 tk Worchester szósz
1 ek. vaj (laktózmentes) vagy olaj

Tészta kifőzéséhez:
csipet só
1 tk. kurkuma
víz
1 tk. olaj

Elkészítése:

Forrázd le a gombákat és fél órát hagyd őket a forró vízben állni.
Az olajon vagy vajon pirítsd meg a vöröshagymát, majd fél percig a héj nélküli manduladarabkákat. Dobd rá a felszeletelt fokhagymát, a gombát és a cherry parikat héjastul vagy héj nélkül.

TIPP: bármilyen paradicsomot úgy lehet a legegyszerűbben meghámozni, hogy megszurkálod a héját és forrásban lévő vízbe dobod fél percre, majd leszűröd és hideg vizes zuhany alá teszed. Ekkor már könnyen lejön a héja.

Öntsd hozzá a paradicsomszószt, a dobozát öblítsd ki egy kevés vízzel és azt is öntsd hozzá, adagold hozzá a mártást és a fűszereket. Fedd le és főzd, amíg a tészta elkészül. Addig is kóstolgasd és kevergesd egy párszor.

Tészta:
Tegyél fel vizet a tésztának. Ha felforrt, sóz meg és add hozzá a kurkumát, az olajat. Tedd bele a tésztát és főzd 8-10 percig (leírás alapján)

TIPP: az olaj azért kell, hogy ne álljon össze a tészta. A kurkuma pedig szép sárgára festi meg a tésztát, így nagyon egészséges "tojásos" színe lesz. Persze legjobb a házi készítésű tészta, amiben biztosan sok, szép, igazi tojás van... Ha mégsem tudsz a tésztakészítésre időt fordítani, a kurkuma segítségével mégis ezt a benyomást keltheted. Ja és mellesleg a kurkumának számos nagyon jó élettani hatása is van még e mellett.

Ha kész a tészta, kész a szósz is. Tálalhatod is. A tetejére szórj egy kis parmezán sajtot.




Nincsenek megjegyzések: