2010. január 9.

KRUMPLIS TARHONYA (magyar-alföld)



A párom nálunk a szüleimnél járt nemrégen és ez az étel volt az ebéd. Ő nem ismerte ez előtt a krumplis tarhonyát. Ekkor döbbentem rá, hogy ez a gyerekkorom óta fogyasztott ennivaló tulajdonképpen egy táj jellegű, magyaros étel, ami nagyon finom, laktató és olcsó. Ezért döntöttem úgy, hogy közkincsé teszem. Ráadásul egy igazi téli étel. A paprikát és paradicsomot lehet nyugodtan idényben lefagyasztottból csinálni.



Hozzávalók:

2 közepes fej vöröshagyma
3 ek olaj
1 tv paprika
1 paradicsom
4 gerezd fokhagyma
3 közepes krumpli
10 marék tarhonya
só, bors
1 ek piros őrölt paprika
víz
késhegynyi őrölt kömény
késhegynyi őrölt babérlevél
fél rúd füstölt gabonakolbász vagy aki húsos, egyszerű füstölt kolbi


Elkészítés:

Olajon dinszteld meg a hagymát, majd karikázd bele a kolbászt. Tedd bele a pirospaprikát, miután félretetted a tűzről. Add hozzá a kockára vágott paradicsomot és a zöldpaprikát, az apróra vágott fokhagymát és a felszeletelt kolbászt. Jöhet a meghámozott és kicsi kockákra vágott krumpli, szórd rá a fűszereket és kb másfél deci vízzel öntsd fel. Tedd vissza főni. Mikor a krumpli félig megpuhult, engedd fel kb 7-8 dl vízzel. Ha elkezd forrni, szórd bele a tarhonyát. Amíg fő, néhányszor keverd meg. 10-15 perc múlva zárd el a lángot alatta és lefedve hagyd pihenni, hogy a tarhonya felszívja a paprikás lét. Ekkorra válik teljesen puhává a tarhonya.


Mint egy igazi, magyaros étel mellé, a krumplis tarhonya mellé is friss kenyér és valamilyen finom, házi savanyúság dukál.

Nincsenek megjegyzések: