Ha már végképp nem tudsz mit kezdeni a húsvétról még mindig megmaradt tojással, feldobhatod ezzel a megoldással.
A saláta arab kenyérsaláta. Én csempésztem bele egy kis medvehagymát, az nyilván nem annyira arab hozzávaló, de annyi medvehagymám van, ráadásul imádom is, így minden lehetséges alkalmat megragadok, hogy felhasználjam. De ez a növény csupán fakultatív ebben a salátában.
A kenyérsaláta kitűnően kiegészíti az enyhén savanykás ízvilágával a sült tojást és hozzájárul a könnyebb emészthetőséghez. Együtt a két étel teljesértékű, és jól lehet vele rendesen lakni.
Hozzávalók (saláta): ☻☻☻☻
4 szelet rozskenyér (ha épp nincs otthon arab laposkenyerünk :D)
olívaolaj a meglocsolásukhoz
4 nagy paradicsom
1 csomag újhagyma vagy 20 levél medvehagyma
1 kígyóuborka
1 kisebb zöldpaprika
kedv szerint retek
1 marék friss mentalevél (elhagyható)
1 nagyobb fej saláta
öntet:
1 gerezd fokhagyma
1 teáskanál nagyszemű só
2 ek sumak (fűszer lsd. sumak TIPP2 )
4 ek frissen facsart citromlé
4 ek extraszűz olívaolaj
tojáshoz:
4-6 db főtt tojás
bő olaj a sütéshez
Elkészítés:
A kenyérszeleteket öntsd nyakon némi olajjal és tedd be grillsütőbe. Hagyd, hogy megpiruljanak majd pedig, hogy kihüljenek.
Az öntethez a fokhagymát és a sót tört össze mozsárban és kézi habverővel keverd hozzá a citromlét, a sumakot és az olajat.
A salátához minden zöldséget moss meg jó alaposan. Az uborkát, salátát, retket és a hagymát vékony szeletekre vágd, a paprikát kis karikákra, a paradicsomot cikkelyekre. Salátás tálba helyezd őket, szórd meg a tetejét mentával és öntsd rá az öntetet. Tedd hozzá a kockákra vágott, kihűlt kenyeret és jól keverd össze az egészet. Azonnal tálald, mert a kenyér hamar megszívja magát az öntettel és lepuhul.
Tojásokat pucold meg és bő olajban, folyamatosan forgatva süsd meg aranybarnára.
Együtt tálald a salátával.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése