2010. június 30.

LEVENDULÁS GOMBAKRÉMLEVES

A levendula most virágzik. Nemcsak a jól ismert molyűző funkciója miatt hasznos, hanem mert kitűnő idegnyugató hatása van. Teát lehet főzni a virágjából, álmatlanság, feszültség ellen kiváló. Elég komoly antibakteriális hatással is rendelkezik. Én ételekbe is bele szoktam tenni, imádom az ízét! Főleg ilyenkor, frissen nagyon kellemes például salátákba, reggeli kásákba, de megszárítva is bármikor fel lehet használni főzéshez.


Nem rajongok a gombáért, a nehéz emészthetősége és a vitatott hasznosanyag-tartalma miatt, de kakukkfűvel és levendulával fenséges az íze, ez kétségtelen.
TIPP: a gomba kevésbe puffaszt, ha jól megrágod. Szinte teljesen péppé kell őrölni a szádban, mielőtt lenyeled. És még valami: inni sem előtte, sem utána nem érdemes nagyjából egy-egy óra hosszáig, mert a gomba imádja a vizet és rögtön magába szívja, ezzel is nehezítve a megemésztését.


Hozzávalók:

1 közepes méretű póréhagyma
2 ek olivaolaj
250 gr csiperke (vagy bármilyen gomba megteszi)
6-8 szál friss kakukkfű
késhegynyi fehér bors
késhegynyi őrölt kömény
késhegynyi sumak (ez egy török fűszer, elhagyható)
1 liter víz
4 szál levendula virágja
2 dl főzőtejszín (növényi)
1 ek zabliszt
diónyi zellergumó
diónyi karalábé
1 tk só

Az a helyzet, hogy a só mennyiségének leírásával bajban vagyok, mert én himalájai sót használok, ami - időközben rájöttem - sokkal kevésbe sós, mint az átlagos sók. Ráadásul én nem is szeretem a só ízét, így előfordulhat, hogy másoknak az általam leírt ételek sózása nem megfelelő, nem egyformák az igényeink. Érdemes mindig inkább keveset beletenni az ételbe és kóstolás után utánasózni, nehogy ezen múljon az étel elkészítésének sikere.

Elkészítés:

A gombát jó alaposan mosd meg és papírvékonyra szeleteld fel. Ezután tedd fel az olajat a lábasba, közben karikázd fel a megmosott póréhagymát. Ezt dobd bele a már meleg olajba és pirítsd üvegesre.

TIPP: a póréhagymát érdemes jó alaposan megmosni, akár a külső héja alá is befolyatni a vizet, mert ott szinte kivétel nélkül mindig megragad a homok.

Add hozzá az egészen picikére aprított zellert és karalábét, süsd őket együtt amíg a hagyma teljesen meg nem puhul. Ekkor sózd, borsozd és add hozzá a köményt és a sumakot (a kakukkfüvet és a levendulát tarts meg egy kicsit későbbre), egy picit pirítsd őket is, majd add hozzá a gombát. Fonnyaszd meg alaposan, majd öntsd fel vízzel és kezd el főzni. Ha forr, add hozzá a kakukkfüvet és a levendulát és még 25 percig főzd. A gomba nem fog megpuhulni, de nem is kell neki. Ezután keverd el a tejszínben a lisztet, adj néhány kanál forró levest hozzá és így kavargatva adagold hozzá a leveshez. Hagyd, hogy még egyet forrjon, ekkora készült el a leves.

Mielőtt tálalod, érdemes kivenni belőle a kakukkfüvet. Adhatsz hozzá még egy kanál tejfölt is (laktózmenteset), ha nem találod elég sűrűnek.

TIPP: Néhány szó a Sumak fűszerről. A mi nyelvünkben elég vicces a neve, de a fűszer egyébként egy Rhus Coriaria nevű növényről származik, ami főként a Közel-Keleten illetve Olaszország néhány részén terem. Igazi mediterrán fűszer, pikáns, enyhén savanykás ízzel, színe sötétvörös. Szerintem csodálatos az illata, és mivel én illatok alapján főzök, hamar megtaláltam milyen ételekhez illik. A hozzáértők húsevőknek ajánlják grillezett húsokhoz, halakhoz, de kitűnő a zöldségekkel is, különösen sült hagymához.
Korábban gyomorbántalmakra, hasmenésre adták, de ez inkább amolyan közel-keleti népi hagyomány, orvosilag nem bizonyított. De az tuti, hogy mint majdnem minden igazi fűszer (és itt nem a vegetáról beszélek természetesen!!!) emésztést elősegítő csodaszer, a sumak is hozzájárul a jó emésztéshez.

3 megjegyzés:

Nóri írta...

Levendulás, anyáááááám!!! :))) Imádom a levendulát, ezt tuti megcsinálom.

Ambrus Krisztina írta...

Szupi! Meséld el, milyen lett!

Csak a kakukkfűvel módjával, tudod, a kismamáknak azzal vigyázni kell...

Puszi!

Nóri írta...

Tudom, köszi! :)