Két dolgot tudok igazán elképzelni
ebben a hidegben és hóban (amit mellesleg nagyon szeretek és nem
panaszkodok rá): gyömbértea és egy jó fűszeres, meleg leves. Ez
utóbbit választottam most.
Tavaly is feltettem az egyik csípős
kedvencemet:
Ezúttal egy bangalore-i specialitást
hoztam, nagyon finom! A rengeteg fűszer teszi igazán különlegessé
a sárgaborsó jellegzetes ízét és jól fel is melegít.
Lehet variálni a fűszerekkel, mert
nekem sem volt otthon raszam fűszerkeverék például, de
megoldottam a sajátjaimból, de tény, hogy némi készlettel kell
rendelkezned hozzá. Ezért is kapcsolom ezt a receptet az előző
bejegyzésemhez.
Hozzávalók: ☻☻☻☻
200 gr sárgaborsó előző este
beáztatva
1 mk cayenne bors vagy 2 kk frissen
őrölt, csípős fűszerpaprika/chili
(aki nem szereti nagyon csípősen az
ételeket, javaslom, hogy csak a felét tegye bele a levesbe a fenti
erőspaprikáknak)
1,3 l víz
3 nagy paradicsom, cikkelyekre majd
azokat háromba vágva
1 ek apróra vágott korianderlevél
(ha nincs lehet petrezselyem, de az íze hiányozni fog)
só
fél tk cukor
1 csapott tk tamarind koncentrátum
(szezámmagpasta, ami a humuszba is kell)
1 ek (laktózmentes) vaj
2 fokhagyma felaprózva
1 tk fekete mustármag
6 currylevél
1 tk római kömény
fél tk kurkuma
negyed tk hing, elhagyható
eredeti recept szerint 1 evőkanál
raszam fűszerkeverék, ez én házilag az alábbiakból készítettem
el:
csipet:
só
mustármag
koriandermag
feketebors
római kömény
édesköménymag vagy lepkeszegmag
(csak nagyon kevés kell!)
Mozsárban törd össze őket.
A sárgaborsót tedd kuktába, szórd
hozzá a cayenne borsot vagy chilit és kb 30 percig főzd (kukta
nélkül legalább 45-50 perc kell neki.)
Nyisd ki a kuktát és add hozzá az
apróra vágott paradicsomot, a fokhagymát, a koriander vagy
petrezselyemlevelet és a raszam fűszerkeverkéket. Még 10 percig
főzd, de itt már elég, ha csak egy síma fedővel takarod le. Ekkor add hozzá a tamarind pasztát, a sót, a cukrot és meg
8 percig főzd. Ez alatt forrósítsd a vajat, pattogtasd ki benne a
fekete mustármagot. Ha ez megvan, szórd bele a curryleveleket, a
római köményt és kicsit pirítsd. Végül add hozzá a hinget ha
van, és a kurkumát és az egészet öntsd hozzá a leveshez. Jól
keverd el és egy percig rotyogtasd. Forrón tálald.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése