2010. október 10.

THAI KORIANDERES LEVES, ESETLEG KIRÁLYRÁKKAL




Ez a leves egy eredeti thai csoda. Aki nem eszik halféléket, egészen nyugodtan elhagyhatja belőle a rákot, semmit keveset ront az évezeti értékén. Ebben az esetben a lime levét a már kész levesbe öntsd bele.
A másik alapösszetevője ennek az ételnek a halszósz, ami a távolkeleti konyha egyik találmánya. Az én levesem nem tartalmazza annál is inkább, mert a párom most tért vissza Kínából és elmesélte nekem, hogyan is készítik, elment tőle a kedvem. 

Tejtermék pedig egyáltalán nincs benne!!! Laktózérzékenyek és tejfehérje allergiások nyugodtan fogyaszthatják.

TIPP: korianderlevél: többek között az indiai konyha egyik tipikus fűszernövénye, így némileg érhető a magyar neve: cigánypetrezselyemnek is hívják. A külleme valóban emlékeztet a petrezselyeméhez, de az íze teljesen más jellegű: rendkívül kellemes, zamatos, semmihez sem hasonlítható.
Illóolajat, fehérjét, C vitamint tartalmaz. Megköti a szervezetben a káros fémeket és az kiválasztási folyamatok segítségével eltávolítja őket onnan. Minél frisseben érdemes fogyasztani, azaz amennyiben főzöl vele, csak az utolsó pillanatban tedd bele az ételbe!

TIPP: zellerszár. Más néven halványítózeller. Nem a gumós növény szára, hanem egy másik típusa, amely gumót nem növeszt, viszont a levélnyele húsos, hosszú és lédús lesz. Javarészt sajnos csak exportból származik, itthon főként az angol zellerszárat lehet kapni. Egyébként az angolok imádják nyersen, snackként rágcsálni. Ez teljesen érthető, mert nagyon kellemes, enyhe zeller ízzel rendelkezik, lé- és rostdús. Nagyon alacsony a kalóriatartalma, így fogyózók nyugodtan használhatják.


Hozzávalók:

100 gr gomba (funghi, shiitake vagy bármilyen)
4 szál zöldhagyma
3 zellerszár
260 gr yardlong zöldbab
egy csokor citromfű
egy nagy csokor koriander
4 fokhagymagerezd
2 közepes fej vöröshagyma
4 ek olaj
120 gr sárgarépa (1 nagyobb szál)
2 liter víz
1 ek ecet (rizsborecet, de bármilyen almaecet vagy borecet is megteszi)
15 levél friss oregánó
120 dkg királyrák, lehet fagyasztott vagy friss, a lényeg, hogy meg legyen pucolva
1 citrom reszelt héjja
4 szál zöldhagyma
1 lime és a héjja
4 ek szójaszósz
120 gr üvegtészta
 





TIPP: yardlong zöldbab. A piacon, ahol vásárolni szoktunk, mindig felfedezünk valami különlegességet. Ezúttal ez a hosszú, kanyargós de nagyon zsenge zöldbab volt a meglepi. Egyből beugrott, hogy ezt a levest kell kikísérleteznem belőle, tökéletes alapanya lehet. Így is lett.
Utánanéztem milyen bab is ez, nincs is magyar neve, az angolban pedig a hosszúságáról kapta a nevét. 
Kiderült, hogy a thai konyha egyik tipikus növénye, rendkívül magas a protein tartalma, gazdag A és C vitaminban, fontos vas és magnéziumforrás. 
Könnyű vele bánni, zsenge és finom.


 
Fűszerek: amennyiben nincs thai fűszerkeveréked, az alábbiakkal házilag magadnak összeállíthatod. Őszintén szólva én sokkal jobban szeretem magam összemixelni a fűszereket, annak ellenére, hogy tisztában vagyok vele, mennyivel könnyebb egy már bevált keverékkel dolgozni. Valahogy mégis úgy érzem, a főzés lelkét a fűszerezés adja. És ha már én vagyok az alkotó, legyen ez is az én művem. Persze a keverékek is jók, nem utolsó sorban praktikusak és persze nem kell annyi fűszert külön-külön beszerezni, tehát általában még olcsóbbak is.

Szóval a házi thai fűszermixhez:
1 chillipaprika
vegyes bors (zöld, fehér, rózsa)
késhegynyi cayenne bors
1 tk korianderpor
2-3 babérlevél
1 tk tumerik, ha nincs: kurkuma
1 tk őrölt kömény
1 tk fahéj

Speciális konyhai eszköz: Julienne szelő
TIPP: Egy olyan konyhai szelő, ami a zöldségeket 1-2 mm vastagságú, de hosszú szálakra szeleteli le. Ügyelj rá, hogy ne legyenek mélyek a barzázdák a citrom és limehéjjakon, mert ha a fehér részt is beleszeled, attól keserű lesz.


Elkészítés:

A rákot mosd meg és öntsd rá a lime levét. Áztasd benne a főzésig.

Az egyik vöröshagymát aprítsd fel, a másikat vágd négybe.
Olajba pirítsd meg a sót, a borsot, a korianderport, a tumeriket, az apróra vágott chillit és a köményt pár percig vigyázva arra, hogy nehogy leégjenek. Add hozzá az apróra vágott vöröshagymát és a szintén aprított fokhagymát és süsd egy-két percig folyamatosan kevergetve. Szórd meg a cukorral és öntsd nyakon az ecettel, hagyd, hogy a sistergés megszünjön és ezután öntsd fel a vízzel. 4 percig főzd.
Ekkor add hozzá a citromfüvet, az oregánót. Szórd meg egy kis cayenne borssal, add hozzá a gombát egészben, a negyedelt vöröshagymát és 7 percig főzd.
A citrom és a lime héjját julienne szelővel vagdosd bele a levesbe (a normál sajtreszelő azért nem annyira jó, mert túl apró lesz). Öntsd rá a szójaszószt, add hozzá a zöldségeket és még 10 percig főzd.
Végül levestől add hozzá a rákot, a korianderlevelet, plussz 1 perc főzés kell neki. Tedd bele a legvégén a tésztát, még egy percig főzd és zárt el alatta a gázt. Fedd le és hagyd, hogy a fedő alatt a gőzben a zamatok összeérjenek és a tészta teljesen átpuhuljon.

Csodálatos zamatos leves lesz belőle: a lime és a koriander egyszerűen fantasztikus ízvilágot alkot. Frissít, átmelegít és tökéletes ízharmóniát teremt a szánkban! Mivel sem az zöldségeket, sem pedig a rákot nem főzzük így túl, rengeteg vitamint és ásványi anyagot tartunk meg a levesben.


Nincsenek megjegyzések: