2010. október 21.

ISLER




ISLER 15 db


Annyira jó, hogy sikerül kikísérletezni a kedvenc süteményeim finom, de mégis egészséges változatait!!! Anyával egyre több gyakorlatot szerzünk benne.
Általában az emberek már kétkedve fogadják azt, ami egészségessé lett kiáltva.  Meg is értem, unásig erről szól már minden reklám, és ki tudja, hogy valóban igaz-e, amit állítanak. Én gyanakvó vagyok, így magam tesztelem le őket.
Valójában tényleg lehet nem száraz, íztelen és kemény süteményeket is készíteni egészséges alapanyagokból. Persze számtalanszor jártam már én is úgy, hogy valami jól kinéző és reform élelmiszert kipróbáltam, hát a faforgács ahhoz képes ízletes és szaftos finomság volt.
Nem vitatom, hogy vannak dolgok, amelyekben ha kicserélünk  alap összetevőt valami másra, nem lesz olyan finom, de számos olyan süti is van, aminek még jót is tesz a csere. Ilyen például az isler. Egyébként az egyik legrégebbi kedvencem. Laktózérzékenyként gyerekkoromban nem voltam nem cukrászdába járó, kimondottan rosszul voltam a krémes és vajas sütemények gondolatától és látványától is. Az isler volt az egyetlen, amiből ha egyet-kettőt bevállaltam, még nem voltak panaszaim, így mindig kellemes emlékkel gondolok vissza rá, közel áll a szívemhez.

Visszatérve az egészséges táplálkozáshoz még annyit mondanék csak el, hogy én sem vagyok önmagam ellensége és imádok enni, ezért nem mondanék le nagyon sokmindenről. Nem ágálok a fehér liszt ellen, sózom az ételeimet és még számos olyan dolog van, amitől jó lesz egy étel. De amitől még finomabb lesz és még jót is tesz neki, azt miért ne úgy készítsem el?

A dió továbbra sem kedvencem, de ez a másik olyan süti, amiből nem hiányozhat, nélküle nem lenne az igazi; így szeretjük és kész.


TIPP: karobpor:
biotermesztésből származó karob feldolgozása során csak fizikai beavatkozás (aprítás, pörkölés, őrlés) történik, semmilyen kémiai adalékanyagot, segédanyagot vagy kezelést nem kap, ahogy a termesztés során sem alkalmaznak vegyszereket.
A karob állaga, színe, íze igen erősen hasonlít a kakaóéra, így annak helyettesítésére teljes mértékben alkalmas. Mindezen túl rengeteg előnye is ismert a kakaóval szemben:

• energiatartalma és zsírtartalma jóval alacsonyabb a kakaóénál
• szénhidráttartalma magasabb, ezért hozzáadott édesítőszert a felhasználás során nem igényel
• a karob gluténmentes, emellett alacsonyabb a fehérjetartalma is, ezért az allergiások jobban tűrik
• a karob oxálsavmentes, nem tartalmaz sem teobromint, sem koffeint
A kakaó helyettesítésén túl szélesebb körben is felhasználható, pl. jó sűrítőanyag, mely főleg a gluténmentes étrendben jelenthet változatosságot habarások, rántások készítésekor, de főtt szendvicskrémek adalékanyagaként is használhatjuk. Reggeli italként a toleránsok számára kecsketejjel és szójatejjel készítve is kiváló.

 

Hozzávalók:

5 dkg Graham liszt
5 dkg zabpehelyliszt
10 teljes kiőrlésű búzaliszt
20 dkg laktózmentes margarin
15 dkg darált dió
8 dkg fruktóz vagy porcukor
2 tojássárgája
csipet só

1 tk házi baracklekvár minden isler közepébe

Csokimázhoz:

2 ek víz
2 ek nyírfacukor
1 ek karobpor
2,5 dkg (laktózmentes) margarin
60 gr csokireszelék

Elkészítés:

Lisztet keverd össze a cukorral, a darált dióval, és a sóval, majd add hozzá a felolvasztott vajat, valalmint a tojássárgákat. Gyújd össze őket lehetőleg rövid idő alatt (minél kevesebbet érintkezzen a kézmelegeddel, a vajas tésztáknak ez a titka). Rúddá alakítsd és csavard bele fóliába, így tedd a hűtőbe, legalább két órára, de akár egy éjszakát is pihenhet így.

Ezután jól meglisztezett deszkán (én réteslisztet szoktam hozzá használni), lisztezett kézzel és sodrófával nyújtsd ki a tésztát 5mm-es vastagságúra. Ebból szaggass ki kb. 7-8 cm-es átmérőjű pogácsaszaggatóval 30 lapocskát. Folyamatosan lisztezd, ha nem akarsz teljesen beleragadni a tésztába.



Sütőpapírral béleld ki a nagy tepsit és abba helyezz el 15 korongot. Ha van lehetőséged egyszerre megsütni mindkét adagot, akkor tedd meg. Előmelegített tepsiben süsd őket 175 fokon 8 percig.

Hagyd, hogy teljesen kihűljenek.

Kend meg a fele adagot lekvárral és borítsd rá a másikat.

Készítsd el a csokimázat: forrald fel a vizet, tedd bele a cukrot és a karobport. Ha forr, add hozzá a margarint, dolgozd el, majd szórd bele a csokireszeléket és zárd is el a gázt alatta. Addig keverd, amíg teljesen homogénné nem válik.
Kicsit kavargasd, hogy elkezdjen megszilárdulni és evőkanállal kend be a korongok tetejét.


4 megjegyzés:

Bianka írta...

nagyon gusztán néz ki

Ambrus Krisztina írta...

Köszi és nagyon finom is, szerintem.

Ha van időd, érdemes kipróbálni!

pipacs írta...

Szia,
most láttalak a tv paprikán és rádkerestem. Érdemes volt! :)

Ambrus Krisztina írta...

Szia Pipacs!

Nagyon köszönöm a bókot és remélem sokszor leled majd örömöd a blogomban!

:)

Üdv: K