2009. július 14.

ZÖLDSÉGKRÉM LEVES GALUSKÁVAL





Hozzávalók :

3 közepes sárgarépa
2 fehérrépa
1 zellergumó
fél karalábé
7 dkg vaj
2 dl tejföl (laktózmentes)
teljes kiőrlésű liszt a vajgaluskához és a habaráshoz
1 tojás
só, bors,
6-8 levélke rozmaring
3 tk kurkuma
1 zöldpaprika kicsumázva
1,5 l víz
1 tk parmezánsajt (elhagyható)
fél csokor petrezselyemlevél

Speciális konyhai eszköz: botmixer vagy turmixgép

Elkészítés:

4 dkg vajban egy picit futtasd meg a felaprított zöldségeket, kivéve a paprikát. Öntsd fel a vízzel és fűszerezd, majd főzd puhára őket. Vedd le a gázról és turmixold össze a nyers paprikával. Tedd vissza a tűzre, forrald fel és habard be a tejföl és 2 ek liszt keverékével. Ha darabos, még turmixold egy kicsit. Szórd bele a petrezselymet. Ezután forrald fel és közben állítsd össze a galuskát.



Habosra keverd fel a tojást, picit sózd meg. Villával nyomkodd bele a maradék vajat és jól keverd el. Szórj bele egy tk parmezánsajtot. Kezd el hozzá adagolni a lisztet, egészen addig, amíg galuska állagú nem lesz: kissé még folyékony és ragacsos. Ha még nem csináltál galuskát, próbálkozz, mert ki kell tapasztalni milyen a jó galuskaállag. Ha felforrt a lé, galuskaszaggatóval szaggasd bele a masszát és főzd puhára.

Tálaláskor csepegtess bele frissen facsart citrom- vagy narancslevet.

Nincsenek megjegyzések: