2009. július 29.

MIT FOGYASZTHATNAK A LAKTÓZÉRZÉKENYEK?

Avagy mire ügyelj vásárláskor?

Zöldségek, gyümölcsök:


A jó hír az, hogy minden probléma nélkül fogyaszthatók, a salátáknál csak arra kell figyelni, hogy ne tejfölös vagy joghurtos öntettel készüljenek. Ugyanez igaz a gyümölcssalátákra is, ahol még a tejszínhab okozhat gondot. Természetesen ezzel a problémával inkább vendégségben vagy étteremben találkozhatunk, hiszen ha főzünk, pontosan tudjuk mit teszünk az adott ételbe.



Fagyik:

Mivel megállíthatatlanul itt a nyár, mindenképpen külön figyelmet kell szentelnünk ennek a témának.
Gyümölcsfagyik egy része fogyasztható bizonyos fagylaltozókban és cukrászdákban, de főleg a citrom-eperfagyik. A lényeg, hogy vízzel készüljenek és ne tartalmazzanak semmilyen tejterméket. Ezek nyugodtan fogyaszthatók és ételkészítésre is alkalmasak. Mindenképpen kérdezd meg az eladót a fagyi összetételéről. Nyugodtan mondd meg neki, mi a betegséged, biztosan segítőkész lesz!

Sajtok:

Gyakorlatilag a lágy, friss vagy kevésbe érlelt sajtok nem alkalmasak fogyasztásra a tejcukorérzékenyek körében. De a kemény sajtok és a hosszú érési idejű sajtok tulajdonképpen laktózmentesek, így az ementáli típusú sajtok (pl. Pannónia) az érlelési idejének köszönhetően egyáltalán nem tartalmaznak tejcukrot, valamint a laktózmentes sajtok bárki számára fogyaszthatók.
A növényi tejszínek elképzelhető, hogy tartalmaznak tejport, vagy más tejszármazékot. Ha erős az intoleranciád, vagy még nem próbáltál hasonló terméket fogyasztani, kérlek csak kis mennyiségben próbálkozz vele, vagy helyettesítsd például kókusztejjel!!!

Vajak, margarinok:

A vajak és vajkrémek nagy része sajnos tartalmaz tejcukrot, így laktózosok számára nem fogyaszthatók. Leginkább ajánlottak a növényi vagy vizes alapú margarinok némelyike, kenyérre kenve, vagy főzéshez, sütéshez.
Legnagyobb sajnálatomra a ghí sem tesz jót, ugyanis a készítése során a tejfehérjét vonják ki belőle, a laktóztartalma nem változik. Tulajdonképpen a ghí nagyon leegyszerűsítve felforralt és lehűtött vaj. Mivel a vaj eleve tartalmaz laktózt, ezért a forralás után ugyanúgy tartalmazni fogja.

Húsok, felvágottak:

Húsipari termékek közül azokat érdemes fogyasztani, amelyek garantáltan laktózmentesek, mert sajnos nagyon sok termékük tartalmaz dúsításként laktózbetegek számára tünetet okozó összetevőket, pl felvágottak, bármily meglepő (mellesleg személy szerint nagy felvágott ellenes vagyok, számos okból kifolyólag...)

Kenyerek, kiflik, egyéb sütőipari termékek:

Itt is figyelned kell arra, hogy az adott termék vizes alapú vagy tejjel készül. Ha nem előrecsomagolt, aminek a címkéjén megnézheted, inkább kérdezd meg a helyszínen. Pl a kalácsok különösen veszélyesek lehetnek.

És hát ugye mondanom sem kell, mindent olvass el vásárlás előtt az adott termék leírásán!!!

Nincsenek megjegyzések: