2009. július 21.

REJTETT LAKTÓZTARTALMÚ ÉTELEK

Már korábban ígértem, hogy írok pár szót erről a problémáról.


Ezeket a sunyi, kis alkotókat más néven rejtett allergének is nevezzük.

Nagyon fontos, nemcsak a tudatos táplálkozás miatt, hanem főként az ételérzékenységek és allergiák miatt , hogy fogyasztás és főzés előtt minden alkalommal olvasd el a termékek összetevőit, mert tényleg nagyon sok olyan termékben is található laktóz és szója, amikben nem is gondolnád…

A fent említett kategóriába azok az anyagok tartoznak, amelyek alkotórészként vannak jelen egy-egy élelmiszerben és számodra nem egyértelműen felismerhetők. Lehet, hogy csak minimális mennyiségben, és néhány jobb helyzetben lévő intoleráns beteg nem is észleli, viszont vannak, akik azonnal ugyanazokat a tüneteket produkálják, mint nagyobb mennyiségű tejcukor bevitelekor. Ezért kell minden alkalommal alapos körültekintéssel vásárolnod.NAGYON FONTOS TUDNIVALÓ, HOGY RENDKÍVÜL SOK GYÓGYSZERKÉSZÍTMÉNYBEN TALÁLHATÓ LAKTÓZ VIVŐANYAGKÉNT!!!

Így minden gyógyszer kiváltása előtt kérdezz rá a gyógyszerésztől, hogy tartalmaz-e laktózt. Ne légy szégyenlős, ők tisztában vannak ezzel a problémával és valószínűleg türelmesek lesznek.

A gyógyszerek dobozain vagy a bennük található leírásokon biztosan fel van tüntetve, ha van benne akár minimális adag is.

Ha vannak visszatérő betegségeid, azt tanácsolom, vezess egy listát a már felírt gyógyszerekről, amelyeket már átestek az ellenőrzésen, így legközelebb már tudni fogod, mit érdemes és mit nem érdemes felíratni.

A fenti figyelmeztetés vonatkozik az ételekre is: nagyon fontos, hogy mindenképpen vásárlás előtt olvasd el az élelmiszereket szereplő címkét, amelynek a szabványok szerint tartalmaznia kell az adott készítmény teljes összetételét.

Legnagyobb biztonsággal azok a készítmények fogyaszthatók, amelyek címkéjére rá van írva, hogy LAKTÓZMENTES vagy TEJCUKORMENTES.

Mivel egyénenként más és más mértékben tudjuk tolerálni a bevitt tejcukrot, mindenkinek ki kell tapasztalnia, mi az és mennyi, amit még probléma nélkül el tud viselni, hiszen a diéta célja, hogy panaszmentesen tudjon a beteg étkezni, de ne nélkülözzön fontos tápanyagokat a szervezete, a megváltozott étkezési szokások ellenére, és semmiképpen ne legyen alultáplált.

Sajnos sok laktózérzékeny betegnél kombinálódhat a betegség más érzékenységekkel is, pl. tojásfehérje, szója, tejfehérje stb. Ez tovább nehezítheti a teljes étrend kialakítását, de attól nem lesz reménytelen.Ha arról szeretnél további információt, hogy mi fogyasztható és miben van rejtett laktóz (pl, rágó, felvágott, stb), nézd meg a későbbi bejegyzésem "mit fogyaszthatnak a laktózérzékenyek?" címmel.

Nincsenek megjegyzések: