2009. július 21.

REJTETT LAKTÓZTARTALMÚ ÉTELEK

Már korábban ígértem, hogy írok pár szót erről a problémáról.


Ezeket a sunyi, kis alkotókat más néven rejtett allergének is nevezzük.

Nagyon fontos, nemcsak a tudatos táplálkozás miatt, hanem főként az ételérzékenységek és allergiák miatt , hogy fogyasztás és főzés előtt minden alkalommal olvasd el a termékek összetevőit, mert tényleg nagyon sok olyan termékben is található laktóz és szója, amikben nem is gondolnád…

A fent említett kategóriába azok az anyagok tartoznak, amelyek alkotórészként vannak jelen egy-egy élelmiszerben és számodra nem egyértelműen felismerhetők. Lehet, hogy csak minimális mennyiségben, és néhány jobb helyzetben lévő intoleráns beteg nem is észleli, viszont vannak, akik azonnal ugyanazokat a tüneteket produkálják, mint nagyobb mennyiségű tejcukor bevitelekor. Ezért kell minden alkalommal alapos körültekintéssel vásárolnod.



NAGYON FONTOS TUDNIVALÓ, HOGY RENDKÍVÜL SOK GYÓGYSZERKÉSZÍTMÉNYBEN TALÁLHATÓ LAKTÓZ VIVŐANYAGKÉNT!!!

Így minden gyógyszer kiváltása előtt kérdezz rá a gyógyszerésztől, hogy tartalmaz-e laktózt. Ne légy szégyenlős, ők tisztában vannak ezzel a problémával és valószínűleg türelmesek lesznek.

A gyógyszerek dobozain vagy a bennük található leírásokon biztosan fel van tüntetve, ha van benne akár minimális adag is.

Ha vannak visszatérő betegségeid, azt tanácsolom, vezess egy listát a már felírt gyógyszerekről, amelyeket már átestek az ellenőrzésen, így legközelebb már tudni fogod, mit érdemes és mit nem érdemes felíratni.

A fenti figyelmeztetés vonatkozik az ételekre is: nagyon fontos, hogy mindenképpen vásárlás előtt olvasd el az élelmiszereket szereplő címkét, amelynek a szabványok szerint tartalmaznia kell az adott készítmény teljes összetételét.

Legnagyobb biztonsággal azok a készítmények fogyaszthatók, amelyek címkéjére rá van írva, hogy LAKTÓZMENTES vagy TEJCUKORMENTES.

Mivel egyénenként más és más mértékben tudjuk tolerálni a bevitt tejcukrot, mindenkinek ki kell tapasztalnia, mi az és mennyi, amit még probléma nélkül el tud viselni, hiszen a diéta célja, hogy panaszmentesen tudjon a beteg étkezni, de ne nélkülözzön fontos tápanyagokat a szervezete, a megváltozott étkezési szokások ellenére, és semmiképpen ne legyen alultáplált.

Sajnos sok laktózérzékeny betegnél kombinálódhat a betegség más érzékenységekkel is, pl. tojásfehérje, szója, tejfehérje stb. Ez tovább nehezítheti a teljes étrend kialakítását, de attól nem lesz reménytelen.



Ha arról szeretnél további információt, hogy mi fogyasztható és miben van rejtett laktóz (pl, rágó, felvágott, stb), nézd meg a későbbi bejegyzésem "mit fogyaszthatnak a laktózérzékenyek?" címmel.

Nincsenek megjegyzések: