2009. május 26.

FOKHAGYMASZÓSZOS SPAGETTI


Pfu, majdnem lecsúsztam a spárgaszezonról.

Persze nem mindenki szereti a spárgát, (én amióta el tudom készíteni, imádom!!!) ezért az alábbi receptbe nem muszáj beletenni, nagyon finom csak a kis rákocskákkal is! A kész ételnél azért nem is spárgás fotót raktam ki, nehogy egyesek kedvét szegjem.


Hozzávalók:

fekete, vagy normál spagetti (a fekete annyira tutin néz ki!)
1 nagy fej fokhagyma (ha szereted az ízét és pucolgatni is), persze lehet kevesebb is
1 ek (laktózmentes) margarin
1 csapott ek zsemlemorzsa
csipet só, késhegynyi bors, csipet őrölt rozmaring, chilli, ezek persze ízlésenként változó mennyiségben, de itt én nem vinném túlzásba, mert a szósznak önmagában is elég karakteres az íze
fél citrom, de még jobb a lime (harmonizálja a rákok ízét)
ha szereted, egy csomag zöldspárga (kb. negyed kiló)
1-2 ek olaj, ami sütéshez alkalmas

Tipp: Itt ragadnám meg az alkalmat, hogy felhívjam a figyelmet arra a szomorú tényre, hogy az olívaolaj nem minden fajtája alkalmas sütéshez, kimondottan égett szaga van, ha nem jó olajat választunk. A hidegen sajtoltak salátakészítéshez tökéletesek, mert nem melegítjük őket.

Elkészítés:

Akkor kezdjük a fokhagymaszósszal. Kevés olajon kis serpenyőben süsd meg aranybarnára a préselt fokhagymát, majd add hozzá a margarint és a zsemlemorzsát. Süsd még egy kicsit és tedd félre. Közben rakd fel a spagettit főni, de legalábbis a vizet forrni. Ekkorra már az egész család érezni fogja, hogy főzöl, olyan illatarzenált produkál a szósz.

A rákokat mosd meg és pácold be a fél lime/citrom levével. Tedd félre.

A zöldspárga következik. Ebben a növényben az a jó, hogy ha szerencsénk van és nem vágott át a zöldséges, akkor zsenge lesz és vajmi kevés előkészületet igényel, ugyanis csak a fás végeket kell eltávolítani a spárga aljáról (kb. 3-4 cm), persze alapos megmosás után. Ha ez megtörtént, kb 3 centis darabkákra vágd össze az egész csomagot. Egy nagyobb serpenyőben a felforrósított, maradék olajba szórd bele a fűszereket, 1 percig pirítsd, majd add hozzá a spárgát és folyamatos kevergetés mellett süsd nagyjából 20 percig. Közben kóstolgasd, úgy finom, ha kicsit még ropogós, de már nem nyers ízű. Amennyiben nem teszel bele spárgát, ez a momentum kimarad és a pirított fűszerekre azonnal ráteheted a kis rákokat majd bele a fokhagymaszószt. A spagetti ekkorra már nagyjából kész is lehet, öntsd is le róla a vizet. Kábé három percig kell csak kevergetni a szószos rákocskákat (spárgával vagy a nélkül). Ekkor tedd bele a tésztát a szószba egy percre és süsd őket együtt. Íme az eredmény:




Tipp: Ha van kedved, meg is locsolhatod a kész ételt a lime vagy citrom másik felével, sokkal könnyebben emészthetővé válik tőle.


Mondjuk a hozzávalók alapján nehezen nevezhetnénk ezt a receptet magyarnak, de szerencsére azért már itthon is csak-csak beszerezhetők.

Egyébként egyik este korgó gyomorral pattant ki ez az ötlet az agyamból, megfőztem és jó lett. Ráadásul a vendégeimnek is ízlett, bár a helyzet kissé abszurd, pont egy hete Barcelónában vendégeskedtem kedves barátaimnál és búcsúvacsiként tálaltam nekik, náluk, az ő konyhájukban főzve. Szóval valójában én voltam az ő vendégük.
Azért azt hozzá kell tenni, hogy erősen a hely ihletett meg, mert annyira gusztusos rákokat, halakat lehet kapni a piacokon Spanyolországban, hogy nehéz lenne pörköltre gondolni vásárlás közben...

Nincsenek megjegyzések: