2010. július 6.

PIROS PAELLA (Valencia)

Végre talán tényleg itt a nyár (annyira pozitív vagyok!!!), jól esik ilyenkor egy egyszerű egytál étel, friss hozzávalókból. Ezért is esett a választásom most erre a déli finomságra, felidézve a kellemes, nyári emlékeket a spanyol tengerpartról...

A paella egy tipikus valenciai étel, de sokan a spanyol ételnek titulálják. Nevét arról a tálról kapta, amiben főzik, a szó maga katalán és önmagában is tálat jelent (a latin "patella" szóból származtatható). De egy nagyon jó minőségű, lefedhető mély serpenyőben is meg lehet csinálni jól, hiszen nem minden magyar konyha alapvető kelléke ez a speciális edény. A valenciaiak Albufera környékén kezdték el ezt az ételt főzni, korábban meg is látogattam ezt a helyet.




A paella-ban lévő rizsről elvárás, hogy ne hosszú szemű, hanem sokkal inkább gömbölyű fajta legyen. A másik két fontos hozzávaló az olívaolaj illetve a sáfrány, ez utóbbitól lesz olyan gyönyörű sárga színe az ételnek. Én azonban most kimondottan piros paella-t készítek, így elkövetem azt a bűnt, hogy kihagyom belőle a sáfrányt.

Ami még érdekes lehet, hogy régen csak patkányhúsból készítették, babbal és esetleg angolnával. Ezeket mára már leváltották a könnyebben beszerezhető csirkére, vagy tenger gyümölcseire (seafood paella), illetve ezek ötvözésére, az ún. mixed paella-ra, amiben a csirkehús mellett megtalálható némi tengeri herkentyű és zöldségek is. Azonban számos helyen továbbra is tesznek az ételbe kígyóhúst.

Én most egy teljesen húsmentes változatot teszek ide fel. Különlegessége, hogy gyümölccsel készül, ahogyan egy kedves, spanyol barátomtól láttam. És teljesen tejmentes!!!


Hozzávalók: ☻☻☻☻

350 gr vegyes friss zöldség
50 gr száraz vöröslencse
2 paradicsom
1 lilahagyma
4 gerezd fokhagyma
260 gr vörös indián rizs (ha nincs, jó bármilyen kerekszemű rizs)
2 csipet só
1 rozmaringszár
fél dl olívaolaj
fél dl vörösbor
1 dl gyümölcslé (jelen esetben meggylé)
1 kardamommag
1 mk-nyi mozsárban tört ánizs
1 mk őrölt rozmaring
késhegynyi őrölt kömény
bors
10 szem meggy
késhegynyi fahéj
víz


Elkészítése:

Melegítsd az olajat és tedd bele a hagymát, pirítsd vele egy kicsit. Majd add hozzá a rizst, azt is pirítsd vigyázva, hogy ne égjen meg. Öntsd fel kb ugyanannyi vízzel, mint a rizs mennyisége, sózd, fedd le a serpenyőt és 10 percig főzd. Ekkor add hozzá a lencsét, a zöldségeket, az összes fűszert, fokhagymát, a meggylét, a bort és még kb 20 percig főzd őket lefedve. Ekkor add hozzá a meggyet és még 10 percig folytasd a főzést. Folyamatosan tartsd szemmel és kevergesd mindvégig, figyelj rá, hogy nehogy leégjen.

Nincsenek megjegyzések: