2010. június 17.

KOVÁSZOS UBORKA


Mostmár talán végre tényleg nyár van, süt a nap és meleg van. Ez tökéletes lehetőség a kovászos uborka elkészítésére, mert pont ezekre az összetevőkre van szükség hozzá.

Az alaprecept lényege, hogy pont annyi csapott evőkanál sóra van szükségünk, ahány literes a dunsztos üveg, amibe az uborkákat beletesszük. Én most egy kétliteres üvegre irom le a receptet.

Hozzávalók:

1,5 uborka (ebből valószínűleg marad ki majd egy-kettő)
2 csapott ek só
víz,
egy csomag kapros szőlőlevél
1 szelet fehérkenyér

Egyéb hozzávaló: 2 literes dunsztos üveg

Elkészítés:

Az uborkákat alaposan mosd meg és vágd le a végeit. Mindkét végéről vágd be félben az uborkát nagyjából a feléig, így jobban meg tud érni.
Tegyél egy fél csomag megmosott kapros szőlőlevelet az üveg aljára és szépen állítsd bele az uborkákat. Álljanak vigyázba, de ne szoritsd bele őket, annyit tegyél bele, amennyi kényelmesen elfér benne, de nem uszik fel. A tetejére tedd rá a szőlőlevél másik felét. Most öntsd fel vízzel, hogy majdnem az üveg szájáig érjen a víz. Ekkor öntsd bele egy edénybe és forrósítsd. Add hozzá a két kanál sót, keverd el benne. Amikor már forr a víz, óvatosan merigesd merőkanállal rá az uborkákra a sós lét. Tedd a kenyeret a tetejére és egy kis tányérkával fedd le az üveget. Tedd ki a tűző nyári napra 2-3 napra.
Amikor már kezd zavaros lenni a leve, vedd le róla a kenyeret és érleld tovább így a napon. Amikor az uborkák elveszítik élénk zöld szinüket, de még nem puhulnak le, akkor készült el. Ehhez kell egy kis rutin, mire az ember ránézésre tudni fogja, mikor tökéletes, de menni fog. Addig pedig lehet kóstolgatni.

Ha megérett az ubi, szedd át egy másik üvegbe a kapros szőlőlevél nélkül. Szűrd át a levét egy sűrű szűrőn, azt öntsd vissza az uborkákra. Tedd hűtőbe és minél hamarabb fogyaszd el. Amikor már kezd az uborka fehéredni, akkor már romlik.

Nagyon finom szendvicsekhez, főtt ételek mellé savanyúságként, és a leve hidegen hűsítő és egészséges!
Igazi nyári csemege.

TIPP: amennyiben nincs túl meleg, (ez mostanaban előfordul), lehet csalni egy kicsit: egy éjszakára forró vízbe beleálltod az üveget, másnap visszateszed a napra, elég gyorsan meg tud érni.

Nincsenek megjegyzések: