2010. június 4.

BABDHAL


Még egy indiai kedvencet teszek fel most.

Lencséből és babból is egyaránt el lehet készíteni.

Hozzávalók: ☻☻☻☻

masala alap (lsd. zöldségmasala-nál)
10 dkg szárazbab előző este beáztatva (mennyisége attól is függ, hogy az adott bab mennyire dagad majd meg)
víz

Elkészítés:

Mivel ez sem kimondottan egy önálló indiai étel, rizzsel, zöldségmasalával, paneer-ral szokták együtt fogyasztani, így leegyszerűsödik a készítése. Amikor az imént említett ételeket készítjük, jó nagy adag masalát alkossunk, ebből vegyünk ki arányosan. A fent említett mennyiségű babhoz nagyjából 5-6 evőkanálnyi kell.
Öntsd hozzá a babot és annyi vizet, hogy bőven ellepje. Fedd le és főzd meg benne a babot puhára, a bab igényeihez megfelelő főzési idő alatt. Mindenkinek nagyjából 2-3 evőkanálnyi jut majd, ez elég is ha a többi étellel fogyasztjuk.

TIPP: a babot nemcsak azért érdemes beáztatni előző este, hogy sokkal takarékosabb legyen, hiszen képes így sokszorosára megnőni a mennyisége, hanem mert ily módon sokkal könnyebben is emészthetővé válik, valamint rövidebb ideig kell főzni ahhoz, hogy megpuhuljon.
Léteznek egyébként olyan típusú babok is, amik nem okoznak bélgázképződést, ilyen az úgynevezett Adzuki bab, amit más nevén (pont emiatt) májvédő babnak szoktak becézni. Érdemes kipróbálni, mert belőle a magas rosttartalmú szemekkel élettanilag hasznos fehérjékhez, vízben oldódó ásványi sókhoz, vitaminokhoz juthatunk.

TIPP: Nagyon fontos, hogy ha valaki elhagyja a húst az ételei közül, sok hüvelyest fogyasszon (bab, lencse, borsó), mellette barna rizs, főtt és friss zöldségek valamint gyümölcsök képezzék a napi étrendjének nagy részét, így a szervezet megkapja a szükséges vitaminokat, fehérjéket és ásványi anyagokat megelőzve így a hiánybetegségek kialakulását. Érdemes olajos magvakat is csemegézni, és ha fogyni szeretnél, akár ebéd után krémes, csoki, fagyi és egyéb csábító "szörnyetegek" helyett is bevezetheted őket. (gondolok itt a dióra, mandulára, tökmagra, napraforgómagra, stb)

Nincsenek megjegyzések: