2010. május 3.

PALAK PANEER (India)

PANEER

Vegetáriánus hindi alapétel, rendkívül gazdag proteinben. Házilag készítik igazi tehéntejből, de természetesen nincs két egyforma recept, két háztartásban. Egy kedves indiai barátom elárulta az ő nagymamájának a titkos receptjét. Még tesztelés alatt van, hát nem egyszerű... Sajnos nem tudok pontos információt adni a laktóztartalmát illetően, mert ezen eljárás során nem lehet tudni, mennyire módosul a tej laktóztartalma. Ha bármi információm lesz erről a jövőben, ideteszem majd megjegyzésként!
Nekem még sohasem okozott panaszt, de ezt is, mint minden tejterméket, érdemes próbálgatni, kezdetben kis mennyiségben. Viszont mivel a kecskesajt hasonló ízvilágú és kevésbé veszélyes tejcukor szempontjából, így én azzal készítettem el ezt a receptet. Nekem bejött! Tofuval is finom, ha valaki egyáltalán nem tolerálja a kecsketejet.

Számos paneer-t kóstoltam végig Indiában, mind ízlett, de ez az abszolút kedvencem. Nem vagyok egy nagy spenót rajongó, ezért is próbálgatom, milyen formában tudom leginkább megkedvelni. Na ez az egyik.

Ráadásul most van spenótszezon, azaz a legegészségesebb és legmagasabb tápanyagtartalommal bíró növényeket most lehet kapni.

TIPP: a spenót a hasnyálmirigy-elválasztásra és az epeképződésre jó hatással van. A talajtól függően nagy mennyiségű vasat tartalmazhat, azonban ennek nagy része - és ez nincs igazán a köztudatban - nehezen felszívódó formában van jelen. Ha ritkábban esszük, nagyon egészséges, de semmikép nem ajánlatos túl sűrűn fogyasztani.

Legutóbb mándolddal készítetettem, isteni finom lett!!! Ajánlom kipróbálásra.


Hozzávalók: ☻☻☻☻

Masala alap: lsd. a zöldség masalánál
260 gr érett kecskesajt (eredeti recept szerint paneer, azaz indiai házi tehénsajt) illetve tofu
230 gr spenót/mángold alaposan megmosva

Speciális konyhai eszköz: mixer

Elkészítés:

Miután megvan a masala alap, dobd bele a spenótot és kb. 10 percig főzd meg benne. Ha kell, adj hozzá egy kicsi vizet. Turmixold le és dobd hozzá a kockára vágott kecskesajtot. Még 2-3 percig főzd.

TIPP: mivel az indiai ételek nem külön-külön fogásként fogyasztandók, hanem egyszerre eszik őket, tulajdonképpen mindenből egy kicsit, így érdemes egy nagy adag masala alapot készíteni, majd abból kivenni egy részt a zöldségeknek, a paneernak, dhal-nak, stb. Sokkal kisebb macera, és ami érdekes, hogy attól, hogy ugyanaz az alap a különböző ételeknél, egyáltalán nem ugyanolyan az ízük!

TIPP: a nagyon érett kecskesajt minimális laktózt tartalmaz, azaz gyakorlatilag szinte mindenki számára emészthető. A kecsketej és az abból készült termékek laktóztartalma alacsonyabb a tehéntejes termékekénél, de ez is egyéni toleranciafüggő, azaz tesztelni kell ki-ki magának.


Nincsenek megjegyzések: