2010. május 25.

CÉKLASALI



Elkezdődött a cékla időszaka. Én már nagyon vártam, mert szerintem nagyon hasznos és fontos zöldségünk: a már-már elcsépelt antioxidáns tartalma magas, és a májra is tisztító hatással van, ami azért is nagyon fontos, mert a mai kor betegségeinek elég magas százalékáért a máj leterheltsége a magyarázat.
Nem csak azok érintettek, akik esetleg a kelleténél több alkoholt fogyasztanak, hanem sajnos mindenki, hiszen többek közt a máj az a tisztítószervünk, amely a káros anyagoktól kíméli meg a többi belső szervünket, kiszűri azokat és próbál velük valamit kezdeni. Mivel a permetező, tartósító és egyéb káros anyagok már minden élelmiszerben ott vannak, elég sokat dolgozik szegény. Jót tesz neki egy kis karbantartás.

Savanyúságként is csodálatos, de még sokkal értékesebb nyersen.
TIPP: A közhiedelemmel ellentétben nagyon is finom tud lenni így is, csak fontos, hogy jó alaposan pucoljuk meg krumplihámozóval majd mossuk meg, eltávolítva a földes részeket róla. Ha friss a cékla, akkor nem lehet rossz íze nyersen sem.

Ez az egyik kedvenc céklakajám, ráadásul a lilahagymának is most kezdődik a szezonja:

Hozzávalók:
1 nagyobb céklagumó
1 fej lilahagyma
másfél nagyobb vagy két kisebb alma
2 répa
1 csapott ek citrom frissen facsar leve (ez segíti a gyönyörű színeket is megőrizni, persze előbb vagy utóbb úgyis uralkodni fog a cékla)
1 ek (laktózmentes) tejföl
só, bors
csipet cukor vagy 5 csepp Stevia (lsd korábbi bejegyzéseknél)

Speciális konyhai eszköz: aprító (korábban jó sokat küzdöttem a zöldségek lereszelgetésével, aztán rájöttem, milyen okos is az ember, ezekkel a gépies találmányokkal és beszereztem egyet! :-D)


Elkészítés:

A zöldségeket és az almát pucold meg (különös tekintettel a céklára) és aprítóba helyezd bele őket. Forgácsold le mindet, figyelj arra, hogy ne legyen pépes, maradjon darabos. Sózd, borsozd és add hozzá a cukrot vagy a Steviát. Öntsd rá a citrom levét és jól keverd el. Ezután add hozzá a tejföld és dolgozd bele. 5-10 percig hagyd, hogy érjenek az ízek, és csak utána tálald. Lehűtve még üdítőbb az íze.

Nincsenek megjegyzések: