2009. október 20.

TÚRÓS-GYÜMÖLCSÖS ALAGÚT / PISKÓTATEKERCS receptek


Annyira vártam már a percet, hogy a kedvenc süteményemet végre tejcukormentesen elkészíthessem és végre megjelentek a laktózmentes túrókészítmények Magyarországon! Már kétféle is van, csak kitartás kell a beszerezéséhez, alig kapható néhány helyen...

Hozzávalók:

piskótához
4 tojás
4 ek cukor
5 púpos ek simaliszt
ízlés szerint baracklekvár

sütihez
13 dkg túró (laktózmentes, júhééééééééééé!)
másfél ek cukor
1 vaniliás cukor
1/4 dl befőtt (bármilyen, lehetőleg házi) levébe 5 gr zselatin
1 dl növényi tejszín
idénygyümölcsök, most akár szőlő vagy füge, de akár fagyasztott is lehet


Speciális konyhai eszköz: őzgerinc sütőforma, sütőpapír, konyhai robotgép



Elkészítés:

piskóta

Verd fel robotgéppel keményre a tojások fehérjét és közben folyamatosan adagold hozzá a cukrot. Ha kemény, keverd hozzá a tojássárgákat is. Egy másik edényben keverd össze a lisztet a sütőporral és kézzel add óvatosan hozzá a tojásos cucchoz.
Béleld ki a lapos tepsid sütőpapírral úgy, hogy minél kevesebb lógjon le a tepsiről, az általában megég. Ide öntsd a masszát és előmelegített sütőben tűpróbáig (kb 10-15 perc) süsd.
És itt jön a lényeg: még forrón helyezd rá fejjel lefelé a piskótát egy konyharuhára, húzd le a tésztáról óvatosan a sütőpapírt. Még melegen tekerd fel egyszer a konyharuha segítségével, hogy a tészta felvegye ezt az alakot, finoman terítsd ki újra és csak ezután kend meg lekvárral. Végül ismét tekerd fel és mostmár hagyd is így, egészen amíg fel nem szeleteled kb ujjnyi vastagságú karikákra.

és a süti

Folpakkal vond be a gerinc sütőformát úgy, hogy majd be is tudd fedni vele és a formát mindenhol letakarja. Egyesével fektess le piskóta szeleteket a gerincforma oldalára és aljára, mindenhova, mintegy béleld ki vele.
Utána készítsd el a krémet:
kevergetés közben melegítsd fel a befőttlevet a zselatinnal, de ne forrald fel. Langyosra hűtsd le. Most keverd össze a túrót, a cukrot, a vaníliás cukrot, és ehhez add hozzá a zselatint. Verd fel a tejszínt habbá és azt is add hozzá. Ezt a krémet töltsd bele a már jól kibélelt gerincformába, nyomkodj bele tetszőleges mennyiségű gyümölcsöt. Fedd le a tetejét is piskótakarikákkal és borítsd be a folpakk kimaradt részével. Tedd be néhány órára a hűtőbe. Tálalás előtt vedd le a folpakk felső részét, úgy borítsd ki egy tálra, amin tálalni szeretnéd és óvatosan távolítsd el teljesen a sütiről a folpakkot. Karikákra szeletelve adhatod a vendégeidnek.




Ha kimaradt a piskótatekercsből, hát semmi gáz, szerintem elfogy magában is...

Nincsenek megjegyzések: