Mi más jöhetne jobban kapóra, mint a legnagyobb kánikulában, a karamellás daragaluska?
A párom úgy fogalmazta meg elégedett hümmögések közepette, miközben tegnap ette ezt a finomságot, hogy olyan, mintha tejbegríz és madártej keveréke lenne, de még annál is jobb. Ajánlom kóstolásra.
Ami még nagyon jó ebben a receptben, hogy szinte alig kell hozzávaló, ezek azért általában egy aktív konyhában megtalálhatók.
Hozzávalók:
1 l (laktózmentes) tej
2 friss tojás
6 ek cukor
6 dkg búzadara
1 kk liszt
Elkészítés:
3 ek cukrot karamellizálj. TIPP: ne keverges a cukrot, miközben karamellizálod, mégha úgy is tűnik, hogy leég, elvileg nem fog.
Engedd fel tejjel, majd forrald fel. Közben folyamatosan kevergesd, ne ijedj meg, ha pattogó hangot hallassz, elmúlik.
A tojások sárgáját 2 ek cukorral és a liszttel keverd habosra. Óvatosan önts hozzá a karamellás tejből 6 dl-t. Főzd 2-3 percig és hagyd kihűlni.
A fehérjét 1 ek cukorral verd kemény habbá.
A maradék karamellás tejbe főzd bele a darát, állandóan kevergetve, hogy ne legyen csomós. Nagyjából tejbegríz sűrűségű masszát kapunk így. Amíg még forró, keverd gyorsan bele a tojáshabot finoman lyukas közepű kanállal. Ha kihűlt, vizes evőkanállal szaggass gombócokat a hideg karamellás tejbe.
Hűtve tárold és tálald!
(Nézd milyen gusztusosan kiült a pára a hideg desszertől az üvegtál oldalára...)
Ja és így már csak egy receptetel vagyok adós... :)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése