2010. szeptember 22.

OSZTRÁK LAKTÓZMENTES TERMÉKEK ÉS SAJTTÉMA FOLYTKÖV

Legutóbbi laktózmentestermék-tesztelésem során egy osztrák termékcsaládot teszteltem. Ha valaki megunta a magyar termékek ízét, választékát, és esetleg van olyan szerencsés, hogy közel lakik a határhoz, vagy vannak rokonai, ismerősei Ausztriában, könnyedén hozzájuthat az alábbi termékekhez.


Azért választottam az osztrák élelmiszereket most tesztelés céljából, mert a környező országok közül Ausztria magasan a legellátottabb a tejcukormentes termékek piacán. Bár egy osztrák jóbarátom, (aki mellesleg szintén érintett a témában) elmondása alapján Ausztriában sem rég óta lehet szinte minden boltban kapni ezeket a termékeket. De tény, hogy mára már az egész országban könnyedén beszerezhető majdnem mindenféle laktózmentes termék.
Áraik nagyjából megfelelnek a hazai áraknak (ami kissé vicces elnézve a fizetéseink közötti jelentős különbségeket)

Az ízük és az állaguk jó, nem érzem, hogy különb lenne a magyar áruknál, talán a tej egy kicsit természetesebb. 
Ja, és persze az igazi "Hungarikum" a Túrórudi nincs is az osztrák repertoárban. szóval ebben a Magic Milk nagyot alkotott.  Ezért is az a nemes feladatom minden egyes Ausztriába látogatásom alkalmával, hogy egy tonnányit vigyek a fent említett barátomnak a mi laktózmentes túrórudinkból (szigorúan a másik tonna Erős Pista mellett).

Ennek a cégnek a kínálatából csak néhány terméket kóstoltam meg, jelen esetben a tejet, a vajat és a túrót. Elégedett voltam velük. Jól kezelhető mindhárom, rövid lejáratú szavatossággal, ami számomra külön megnyugató, mert azt sugallja, hogy van még némi köze az élelmiszerhez (ezek a tartós, világvégét is frissen és üdén túlélő tejek nekem erősen gyanusak, mert szerintem a tej csak pár napig marad friss, akárhogyan is tartják)
Akinek van lehetősége, ajánlom kipróbálásra.

A  másik termékcsoport, amit mindenhol előszeretettel kóstolgatok, az a sajt. 
Na itt már jelentős eltéréseket tapasztaltam a hazai és a kinti viszonyokban. Egyrészt lehetőségem volt ezerfélét tesztelni, mert a sajtok igen nagy százaléka kimondottan laktózmentes, ez rá is van írva a cimkéjére, így tejcukorérzékenyek is teljes biztonsággal fogyaszthatják. Mindenféle keménységű, színű és állagú sajtokhoz volt szerencsém. Nagyon finomak, ízletesek és érződik rajtuk, hogy valódi sajtok, nem pedig holmi tejipari melléktermékek. Az áruk nem olcsó éppen ezért, de Ausztriában sűrűn vannak akciók, ami valós leértékelés jelent, nem pedig a lejárt szavatosságú termékek 5%-os árcsökkentését. 
A magyar tejipar sajtokból nagyon gyenge minőséget és áruválasztékot szán a magyar nagyközönség elé sajnos, bár lehet, hogy nincs is jobbra igény, nem tudom. Minden esetre szomorúan szembesülök ezzel minden bevásárlásom alkalmával. A kimondottan laktózmentes sajtok számát pedig egy kézen meg lehet számolni és mivel nem veszik az érintettek nagy mennyiségben, sajnos hamar ki is vonják a piacról őket, lsd. laktózmentes kenhető háromszög pannóniasajtot, már nem lehet kapni rég óta.  Jelenleg a Medve gyárt hasonlót, már ha még azt is lehet egyáltalán kapni.

Találtam még egy családot, amely esetében felhívnám a figyelmet arra, hogy itthon nem gyárt laktózmentes termékeket: ez pedig a Ráma. Mind főző, mind pedig habtejszín formájában létezik növényi; így mindkettő teljes biztonsággal fogyasztható.
A habtejszín könnyen felverhető, és ami nagyon érdekes, hogy nem édes, aminek szintén örülök, mert magam adhatom hozzá azt, amivel édesíteni szeretném (pl. Stevia), így tudom szabályozni a kalóriabevitelt, nem vagyok a gyártóra utalva. 
Praktikus, visszazárható kupakos mindkét termék, így felbontás után sem kell szenvedni a tárolásával és a további felhasználásával (én a Hullala tejszíneket a felbontás után már nem nagyon szeretem újra elővenni, mert pillanatok alatt megpenészedik a papírdoboz bejárata, ahol kivágja az ember. Nem nagy élmény, amikor egy zöld kis szőrös szörnyeteg kibluggyan a dobozból, amikor öntöm ki a tálba...)



Remélem van, aki be tudja szerezni a fenti termékeket és esetleg véleményezi nekünk itt a blogon. Mindig örömmel fogadom a saját tesztelési eredményeket!

2 megjegyzés:

Kamy* írta...

Üdv Krisztina,

Abban az ügyben kérnék tőled segítséget,mint a témában gyakorlottól,hogy laktózmentes főzőtejszínt gyárt e valaki Mo-on,és hogy melyik gyártó?Nem Rizstejszínt vagy szóját,hanem rendes laktózmentesített tejből-már ha van ilyen. Köszönettel:Kamy.

Ambrus Krisztina írta...

Kedves Kamy!

Kimondottan laktózmentes főzőtejszínről nem tudok, én legtöbbször növényi tejszíneket használok, mint Hulala (csak azért említem pont ezt, mert a legtöbb helyen ezt találod majd) illetve néhány olasz hasonló jellegű terméket találtam már. Ezeknek nincs különösebben jellegzetes íze, mint a szójás vagy rizsből készült termékeknek.

A Hulaláról annyit még, hogy nem 100%-ban növényi, azaz, ha semekkora mértékben nem tolerálod a tejcukrot, akkor nem ajánlom, mert minimális %-ban tartalmaz laktózt.