2010. szeptember 27.

LAKTÓZ- ÉS LISZTMENTES CSOKITORTA SZŐLŐVEL

Szőlőszezon!!! Az ősznek ez az egyik legcsodálatosabb hozzátartozója. Imádom az ezer színben pompázó fákat, az eső illatát és még rengeteg más csodát ilyenkor, de az elsők közt említeném meg a szőlőt. Annyi élettanilag fontos hatása van, hogy inkább fel sem sorolom. Arra az egyre kell csak figyelni, hogy magas a cukortartalma, így akinek ez a tény nem mellékes, az számoljon ezzel. Ja, és a dió is most potyog a fáról, ezt minden előnyével és hátrányával együtt élvezheti az, akinek áll egy diófa a kertjében.



Ez a recept teljesen laktózmentes, ráadásul lisztérzékenyek és fogyókúrázók is fogyaszthatják. A csokitartalma miatt cukorbetegek és candidások csak körültekintéssel. Egyáltalán nincs benne liszt, sem sütőpor, sem élesztő, sem tej viszont annál több tojás. És akár hiszed, akár nem, annak ellenére, hogy ultraegészséges, valami Isteni finom, mert ennek a tortának a lényeg a csoki!!! Aki szereti az igazi csokoládé ízét, az imádni fogja!



Cukor helyett pedig nyírfacukrot tartalmaz, amit még cukorbetegek is biztonsággal fogyaszthatnak. Az íze teljesen olyan, mint a rendes cukoré, semmi diabetikus "mellékíze" nincs.
TIPP: nyirfacukor ugyanúgy néz ki és ugyanúgy használható, mint a hagyományos cukor, ugyanakkor mintegy 40%-al kevesebb kalóriát tartalmaz. Nem hizlal, nem savasítja a szervezetet, antibakteriális hatású, segíti az emésztést, nem rontja a fogakat, így cukorbetegek, fogyókúrázók, terhességi diabéteszben, csontritkulásban szenvedők, valamint fogszuvasodással küzdő gyerekek és felnőttek egyaránt használhatják. Hát, az árával azonban igencsak meg kell barátkozni...
Összefoglalom: NEM  AJÁNLOM annak, aki nem szereti az édességet, aki nem szereti a csokit, aki nem vigyáz az alakjára és annak aki szeret sokat bíbelődni a konyhában.


No, akkor a süti:

Hozzávalók:

20 dkg nyírfacukor vagy nádcukor
15 dkg dió
két marék szőlő
1 dl szőlőlé (lehetőleg friss, de ha nincs más, jó a dobozos is)
negyed deci víz
17 dkg kitűnő minőségű keserű csokoládé aprítva
6 tojás
1 tk vanília aroma
1 csipet só
5 dkg kitűnő minőségű (holland) kakaópor

Némi növényi margarin vagy vaj a tortaforma kikenéséhez


Elkésztítése:

Kezd el felverni a tojások fehérjét a vaníliaaromával és a sóval. Ha már félig szilárd, adj hozzá 2 dekát az összcukor mennyiségből. Tedd félre.
Egy másik tálkában keverd jól össze a kakaóport a szőlőlével és a vízzel és ha lehet, ne kóstold meg, mert írtó keserű, de ez menet közben változni fog. Ha csomómentes, tedd ezt is félre egy kicsit.
Aprítóban homogénre aprítsd össze a diót 5 dkg cukorral és ha kész, add hozzá a csokidarabkákat. Keverd őket is össze. 
Most következnek a tojássárgák. Először jó habosra verd fel lehetőleg robotgéppel, és add hozzá a maradék 13 dkg cukrot és addig dolgozz rajta, hogy fehéres-habos legyen. Ehhez kavard hozzá a kakaós masszát. Ha eldolgoztad, akkor add hozzá a diós keveréket. A legvégén kell óvatosan hozzáforgatni a vaníliás tojásfehérjét, hogy ne törjön össze. 
Végül szórd bele a szőlőt és öntsd bele a krémet a kivajazott, csatos tortaformába. 

170 fokon süsd 25 percig, majd vedd le a hőmérsékletet 150 fokra és légkeveréssel süsd még 15 percig. Nagyon fontos a sütési idő, mert a torta belseje nem szilárdul meg teljesen, de ügyelni kell arra, hogy biztosan átsüljön mégis, ugyanakkor ne keseredjen meg rajta és benne csoki. 

Tálalás előtt mindenképpen meg kell várni, míg teljesen kihül, különben a belseje "elfolyik"...

Édes borral nagyon finom! (jégbor, sokputtonyos aszu, hmmmm....)  A süti önmagában is meglehetősen édes szóval csak KIMONDOTTAN ÉDESSZÁJÚAKNAK ajánlott a bor!

Nincsenek megjegyzések: