2010. szeptember 9.

PAPRIKALEVES

Még lehet kapni friss, szabadföldi paprikákat. Ebből készül a kedvenc levesem:


Hozzávalók: ☻☻☻-☻☻☻☻

2 paprika
1,2 liter víz
1 répa
negyed karalábé
2-3 levél zellerzöld
2 fokhagyma megpucolva
8-10 borókabogyó
5-5-5 szem zöld, fehér és rózsabors
5 cm-es rozmaringszár
1 paradicsom
1 fehérrépa
1 vöröshagyma
1 mokkáskanál frissen reszelt gyömbér
1 dl olaj
1 tk mazsola

A galuskához:
1 tojás
65 gr búzadara


Elkészítés:

A paprikát mosd meg és a kiálló szárát vágd le, de ne csumázd le (a leves pont a magvas részétől kapja a speciálisan finom ízét.)
A vöröshagymát párold meg olajban. Utána a répát, a karalábét, a zellert, és a fehérrépát aprózd fel, add hozzá a paprikákat és őket is párold egy picit. Öntsd fel 1 liter vízzel. Adj hozzá minden mást és főzd őket majdnem készre.
Állítsd össze a grízgaluskát: a tojást verd habosra, sózd meg egy csipettel és keverd bele a darát. Jól dolgozd el. 
A teáskanalat mártsd bele a forró vízbe és utána szaggasd bele a rotyogó levesbe. Fedd le és főzd puhára.

Minél többet áll a leves, annál hamarabb elveszíti a létartalmát, ugyanis ezek a huncut kis galuskák, folyamatosan szippantják magukba a vizet, mint egy szivacs.  Az elveszített lét lehet pótolni utólag is, némi víz, só és egy csepp forralás segtségével.

Nincsenek megjegyzések: