2009. december 27.

10 PERCES SZILVESZTERI VÖRÖSLENCSE FŐZELÉK

Így a szilveszteri ünneplés (evés és ivás) után jól jöhet, egy kis gyomorápoló ennivaló. Meleg, tartalmas, erőt adó és finom.


Talán nem mindenki tudja, milyen hasznos is a vöröslencse, nemcsak a babona szerint. Számos rendkívül fontos anyagot tartalmaz, és nekünk, húshagyóknak létfontosságú, kiváló vashiány megelőzésére és gyógyítására. Különösen említésreméltó a kimagaslóan magas fehérjetartalma, mely a legtöbb húsét is hajazza. Olyannyira, hogy számos szigorú szabályok alapján működő indiai konyhából száműzték is vallási okokból, mely számukra szinte olyan, mintha húst fogyasztanának.

Hozzávalók:
150 gr sütőtök
205 gr száraz vörös lencse
6-7 szál zöldhagyma
2 diónyi vaj (laktózmentes)
1/3 mokkáskanál szemes kömény
12 szem rózsabors
2 csipet só
2-3 mokkáskanál koriandermag
késhegynyi cayenne bors
7 gerezd fokhagyma
1 chilipaprika
1 ek kurkuma
4 dl víz
1 dl tejföl vagy joghurt (laktózmentes vagy növényi)
1 csapott mokkáskanál frissen reszelt gyömbérgyökér
1 citrom héja, majd levéből ízlés szerint csepegtetni

Elkészítés:

A vöröslencsét áztasd be pár órára az elkészítés előtt, mert még sokkal hamarabb megfő és a beáztatott mennyiség többszörösére dagad (anyagtakarékos kis kaja).
TIPP: A sütőtököt vágd négybe és tedd be 2,5-3 percre a mikróba, kb 1 dl vízzel, hogy megpuhuljon, így nem kell fél órát főzni.
A darabos fűszereket (kömény, rózsabors, koriandermag, chili, só) mozsárban tört össze és a felforrósított vajba süsd 5 percig. Add hozzá a karikára vágott hagymát és dinszteld meg, hogy könnyebben emészthető legyen. Reszelt bele a gyömbért, majd add hozzá a kockára vágott sütőtököt és süsd őket együtt még néhány percig. Végül tedd bele a lencsét, a kurkumát, a fokhagymát, a babérlevelet és a cayenne borsot, kicsit pirítsd és öntsd rá az összes vizet, beleértve a sütőtökös vizet is. Szórd bele a citrom héját és fedd le. Főzd 10 percig. Add hozzá a tejfölt, ha szeretnéd, de őt ki is hagyhatod, vele kicsit krémesebb a főzelék. Egyet rottyantsd és zárd el a gázt. Kész.


Ami nagyon jó még ebben a főzelékben, az az, hogy sem rántás, sem habarás nincs benne, mégis teljesen főzelék állagú, ugyanakkor nagyon egészséges pont emiatt.


MINDENKINEK NAGYON BOLDOG ÚJÉVET KÍVÁNOK!

Remélem sokat tudtam idén segíteni mind főzés, mind pedig az egészséges táplálkozás terén. Ha bárkinek hozzáfűznivalója, kérdése vagy egyéb információja van, amit szeretne velünk megosztani, KÉREM, tegye meg itt!!!

A táplálkozási szokásainkkal kapcsolatos újévi fogadalmak nem képezik részét a felesleges erőfeszítéseknek, mint pölö: jövőre megnyerem a lottót, nem veszekszek anyámmal, meg ilyenek. Szóval kérek mindenkit, hogy csak egy picit, de legyen tudatosabb jövőre, mint idén volt. Csak egy picit...

Köszönöm az idei támogatást, jó szavakat, dícséretet és kritikát! Mindenkinek kellemes ünneplést kívánok és találkozunk jövőre. Jó főzést!


Nincsenek megjegyzések: