2009. december 22.

KARÁCSONYI BALATONI FOGAS (magyar)


Mindjárt itt a karácsony, természetesen a gasztronómia is készül rá.

Nálunk, a családban nincsenek szigorú szabályok arról, hogy milyen ételeket kell fogyasztani minden ünnepen, de azért próbáljuk őrizni a hagyományokat. Tavaly például, a hagyományos szegedi halászlé mellett, lazacot ettünk, idén azonban egy igazi magyar csemegével fogunk ünnepelni:
pár napja hozzájutottam, egy barátom által, egy kiváló minőségű balatoni fogashoz. Hozzáteszem, nem rajongok az édesvízi halakért, mert általában pocsolya ízük van. Azonban a fent említett barátunk meginvitált minket egy nagyon kellemes fogas-vacsorára, ott jött meg a kedvem, hogy karácsonykor is ezt a halat készítsük el. (Hozzáteszem, gyakorlatilag csak ilyenkor, ideális esetben max évente kétszer eszek halat, egy szeletet, ilyenkor is főleg, hogy a családot megkíméljem attól a fejfájástól, hogy mit együnk az ünnep estéjén, ami mindenkinek jó...)
A balatoni fogas fenséges étel. Csak mivel drága, így leginkább exportcsemege lesz belőle: az ínyenc franciák és a válogatós németek hasát tölti meg. Legtöbbször, amit itthon megvásárolhatunk, ukrán vagy valamilyen ismeretlen helyről származó, tóban tenyésztett halféle, amely elveszti így a tiszta és elsőrangú ízét. A hal maga sügérfélék családjába tartozó ragadozó, elérheti akér a 9-10 kilós súlyt és a 120 cm hosszúságot is. Húsa, hófehér, omlós, szálkátlan és tiszta ízű. Klasszikus elkészítési módja szerint egészben sűtik meg, esetleg paprikás lisztbe forgatva, citromkarikával a szájában.
Mi azonban most egy sokkal gyorsabb és egyszerűbb receptet próbálunk ki.
Hozzávalók:

1-1,2 kiló konyhakész kizárólag BALATONI!!! fogas
1 tojás
13 dkg liszt
4 gerezd fokhagyma kipréselve
8 dkg trapista sajt
2 citrom leve
1 kicsi dobozos sör fele
olaj a sütéshez
fűszerek: friss rozmaring, oregánó és kakukkfű, valamint egy csipet só és késhegynyi bors

A halat pedig készítsük elő sütés előtt kb. egy órával, sóval, borssal és az egyik citrom levével.
Elkészítés:
Keverjük össze a tojást, a lisztet, a fokhagymát, a fűszereket, a sört egy nagyobb tálban. Jó alaposan dolgozzuk össze egy nagyon sűrű palacsintatészta állagúra. Majd adjuk hozzá a reszelt sajtot. Ebbe a masszába mártsuk bele a halszeleteket (akkor jó a massza, ha jó sok rajtamarad a halon belőle) és bő olajon süssük át, akár fritőzben is lehet. Ha szép rózsaszínűre megsültek, tegyük ki őket papírtörlőre és csak ezután tálaljuk. Ha kell, öntözzük meg a maradék citrom levével.
Mindenféle köret jó hozzá, mi rozmaringos tepsiben sűlt krumplit fogyasztottunk, de lehet rizs, saláták, krumplipüre, stb.


Nincsenek megjegyzések: