2009. szeptember 23.

FÜGÉS-SZŐLŐS LAZAC

Mind a fügének, mind pedig a szőlőnek most van a szezonja. Annyira szerettem volna valami finomat készíteni belőlük, így született az alábbi recept.

Hozzávalók:

a Füge:

Hát nem gyönyörűűűű!? Számolj belőle minden halszelethez 3-at.

4 szelet kb 120 grammos lazacfilé
így 12 füge
fél dl frissen facsart szőlőlé
kevés olaj
csipet só
esetleg halfűszer
4 gerezd fokhagyma
két szál zöldhagyma, kb 5 centis hasábokra vágva
késhegynyi bors
egy citrom kifacsart leve

Speciális konyhai eszköz: gyümölcs centrifuga

Elkészítés:

Pár órával a sütés előtt pácold be a halat az alábbi lébe: olaj, citromlé, fűszerek, aprított fokhagyma.
A szőlőt centrifugán csavard ki.
Kevés (max 1 ek-nyi) olajon vagy vajon kezd el sütni a lazacot a hagymával, közepesnél nagyobb lángon. Szépen pirítsd meg ügyelve arra, hogy a hal közepe is átsüljön. A lazacnak nem kell túl sok idő, akkor a jó, amikor a bőre egészen ropogós és sötét. Amikor készre sült, add hozzá a félbe vágott fügéket és öntsd rá a szőlőlét. Fedd le a serpenyőt és még kb 5-10 percig süsd, amíg a füge annyira megpárolódik, hogy már puha de még nem folyik szét és megtartotta az eredeti színét.


Tálaláskor a megmaradt páclével locsold meg a köretet (rizs, kuszkusz vagy burgonyakrokett, stb), vagy adj mellé friss salátát, akkor a hal kaphatja meg a fincsi, édeskés lét.

Nincsenek megjegyzések: