2011. augusztus 9.

MÁNGOLDOS QUICHE

Mángold:


Az íze a spenóthoz hasonló, de annál erőteljesebb. A levelekből általában a spenóthoz hasonlófőzeléket készítenek, de ezt én szerettem volna megtörni néhány ettől eltérő recepttel.
A mángoldnak magas az A-, B1-, B2- és C vitamin tartalma, ezen kívül cukrot, pektineket, szerves savakat, foszfort, káliumot, kalciumot, vasat és magnéziumot tartalmaz.
A passzírozott levelek kis téglácskák formájában fagyaszthatóak anélkül, hogy ízükből vagy vitamintartalmukból veszítenének, és így télen is „friss” alapanyagot biztosít a főzelékekhez.
Tavasz végén vetik, és júliustól késő őszig növeszt ízletes leveleket. Anyósom kertjében hatalmasra nőnek:




Hozzávalók:

• 1 cs mélyhűtött leveles tészta (persze lehet házi is, csak így sokkal gyorsabb :D)

• 12 dkg mángold (helyettesítheted spenóttal, de nekem jobban ízlik mángolddal)

• 1 nagy sárgarépa

• 1 közepes fej hagyma

• 5 gerezd fokhagyma

• 1 ek olívaolaj

• fél dl fehérbor

• 1 doboz (laktózmentes) tejföl

• 1 ek keményítő

• 12 g trapista vagy egyéb laktózmentes sajt reszelve

• 3 tojás

• só

• bors

• szerecsendió

• 6-8 szem olívabogyó

Elkészítés:

Nyújtsd ki a leveles tésztát nyújtódeszkán.

A mángoldod jó alaposan mosd meg, tépd le a kemény szárait. A leveleket vágd apró darabokra és dobd bele forrásban lévő vízbe. Hagyd egyet forrni és zárd el alatta a gázt. 5 perc múltán szűrd le róla a vizet és sózd, borsozd, nyomd rá a fokhagymákat. Tedd rá vissza a fedőt és hagyd igy gőzölögni a fűszerekkel (mennyei zamata lesz!)

Ez alatt az olajon pirítsd meg a felaprított vöröshagymát, majd amikor már majdnem aranysárga, reszeld rá a répát és pár percig dinszteld.
Pitesütő formába helyezd bele a leveles tésztát és jól szúrkáld meg villával. Fedd le sütőpapírral. Szórd tele babbal vagy lencsével, hogy lenyomva tartsa a tészta közepét. Ezt a babot rengetegszer felhasználhatod erre a célra. Nekem otthon csak drága, puccos lencsém és babom volt, amit sajnáltam megsütni, így végül egy nagyobb csatos tortaformát nyomtam bele a pite közepébe. Egész tűrhető lett az eredmény, lenyomva tartotta, de a tészta közepe nem sült át teljesen, valószínűleg túl jól zár a tortaforma....

Noszóval 10 perces „vaksütést” végezz (200 fok, légkeverés), azaz a fent leírt módon süsd elő a tésztát.
E közben össze tudod állítani a bele kerülő masszát az alábbiak alapján:
Villával verd fel a tojásokat, sózd, borsozd és reszelj hozzá szerecsendiót. Add hozzá a tejfölt, a keményítőt és csomómentesre keverd el. Ekkor öntsd bele a répát, a felaprózott olívát és a mángoldot majd botmixerrel néhány mozdulattal turmixold úgy, hogy még darabos maradjon a zöldség benne (tehát tényleg csak pár cuppantást). Reszeld bele a sajtot és öntsd az elősütött tésztába.

Told vissza a sütőbe és süsd még 20-25 percig légkeveréssel 200 fokon.



Nincsenek megjegyzések: