2 egész tojás
1 tojásfehérje
2,5 dl (növényi) habtejszín folyékony formában
2 dkg élesztő
1 dl (laktózmentes) tej
3 evőkanál kristálycukor
50 dkg finomliszt
2 evőkanál kurkuma
fél mokkáskanál őrölt fahéj
A töltelékhez:
120 gr aszalt eper felaprítva
6-7 levél friss menta, apróra tépkedve
40 gr mandulapálcika (vagy aprított mandula)
A kalács megkenéséhez:
1 tojás sárgája
1 ek (laktózmentes) tej
A gyúráshoz rétesliszt.
Elkészítés:
Fél órával a kalács készítése előtt minden hozzávalót végy ki a hűtőből, hogy ne hidegen használd fel őket.
A tejet langyosítsd, majd add hozzá a cukrot és az élesztőt.
A robotgépbe vagy kelesztőtálba tedd bele először az egész tojásokat, a tojásfehérjét, a tejes-élesztőt és a tejszínt.
Lisztszóróban keverd össze a lisztet, a kurkumát, a sót, a fahéjat és szitáld a többihez. Jól gyúrd össze géppel vagy kézzel, vagy ha van, használj kenyérsütő gépet a keveréshez és a kelesztéshez.
Ha kész vagy, fedd le a kelesztőtálat vagy állítsd be a sütőgépet kelesztésre és várd meg, amíg szépen megkel (a kelesztőtál például azért nagyon jó, mert akkorra kel meg a tészta benne, amikor egy pukkanással felemeli a tál tetejét). A tészta ekkor szép hólyagos és háromszor akkora lesz, mint eredetileg volt.
Rétesliszttel jól beborított nyújtódeszkára borítsd ki, és szórd meg a töltelékkel. Kivülről befelé történő, hajtogató mozdulattal a tölteléket dolgozd bele a tésztába és alaposan lisztezd meg a kis bucit. Bátran érdemes neki lisztet adni, mert elég ragadós és nagyon lágy a tészta, jót tesz az állagának is és könnyebb vele dolgozni.
Éles késsel három egyenlő részre vágd a tésztát (a vágások nyomába is jócskán szórj lisztet) és 45 cm hosszú rudakat sodorj belőlük. A végüket az egyik oldalon nyomd össze és fond össze őket. A fonás végén mindhárom hurka végét szintén nyomd össze, hogy ne nyíljon szét sütés közben.
Az egész kalácson alaposan kend meg a tejes tojássárgájával és langyos közegben (kellemes szobahőmérsékleten) hagyd, hogy egy kicsit még tovább kelljen. (Esetleg a sütőt 50 fokra felmelegítve néhány percre be is lehet tenni)
180 fokra előmelegített sütőben alsó-felső sütéssel kb. fél órán át süssd. Félidőben fedd le sütőpapírral, hogy ne égjen meg a teteje.
Kihűtve gyönyörű aranysárga tésztájú kalácsot kapunk, (ezért adtam neki ezt a nevet) amiben virítanak a piros eperdarabkák és a zöld mentalevélkék. Az íze üdítő, édes, az állaga finom, omlós.
Nagyon fincsi főtt tojással, sajttal és tormával. Aki akar, sonkával is kipróbálhatja.
Bármikor készíthetsz ilyen kalácsot, mézzel, házi lekvárral egyszerűen mennyei!!!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése