2011. január 7.

ROPOGÓS PIZZA PEPPERÓNIVAL

Az újév első receptje legyen egy remek, ropogós és (tudom uncsi, de igaz!) egészséges pizza. Ha másért nem, mert nem hízlal!



Hozzávalók:

80 gr burgonyakeményítő
200 gr világos rozsliszt
1 dl (laktózmentes) tej
1 ek bármilyen természetes cukor (barna, nyirfa, stb.)
2 dkg élesztő
2 tojás
2 csipet só
6 dkg (laktózmentes vagy növényi) margarin

Szószhoz:

2 nagy vöröshagyma
5 gerezd fokhagyma
5 dl paradicsomszósz
1 paradicsomkonzerv
2 tk Worchester szósz
só, bors
majoránna
oregáno
bazsalikom
csipet cukor
1 ek olaj

Tetejére:

paradicsomszeletek
pepperóni paprika
bazsalikom
sajt reszelve


Elkészítés:

Az élesztőt langyos, cukros tejben futtasd fel. A kelesztőtálba tedd bele a liszteket, a keményítőt, a tojásokat, a sót és az olvasztott margarint. Keverd össze őket és add hozzájuk az élesztőt. Fakanállal addig keverd, amíg a tészta el nem válik az edény faláról, ekkor jó. Jól szórd meg liszttel, alul és felül egyaránt és keleszd a tálban kb. legalább fél órát langyos közegben. A sütésre szánt tepsit vajazd ki. Ha a tészta megkelt, lisztezett kézzel nyomkodd bele a tepsibe. Még kb. negyed órát hagyd a tepsiben kellni szintén langyos helyen, addigra fel is tudod fűteni a sütőt 185190 fokra. Süsd a tésztát kb. 15 percig, a lényeg, hogy félig süljön meg.
Addig készítsd el a szósz.


A hagymát aprítsd fel és olajon pirítsd meg. Öntsd bele a szószt és add hozzá a konzervet. Fűszerezd, cukorozd és keverd hozzá a Worchester szószt is. 10-15 percig forrald őket, folyamatosan kevergetve, nehogy leégjen. Elképzelhető, hogy csapkodni fog egy kicsit, de a lének el kell párolognia, így ne fedd le.

A félig megsűlt tésztára kend rá.
Tetejét kend meg a paradicsomszósszal. Rakosgasd rá a paradicsomszeleteket, a pepperónit, a bazsalikomot és szórd meg jól reszelt sajttal.

Addig süsd 185 fokon, amig a tetejére rábarnul a sajt.

4 megjegyzés:

Pilchard írta...

Szia ! Nagyon jól néz ki a pizza,de én úgy tudom és mindenhol így is írják hogy a rozs nem gluténmentes,így ez a pizza sem.
Esetleg laktózmenteset akartál írni?
Bocsánat a közbekotyogásért,csak ez így nem valós.

Ambrus Krisztina írta...

Köszönöm, hogy szóltál! Valóban így igaz, figyelmetlen voltam...

Végül megcsináltad a rizses csokit? Az utolsó bejegyzésemben írtam, hogy megnéztem mennyi is a pontos súlya a tejpornak.

Pilchard írta...

Igen,megcsináltam,csak nem lett az igazi valahogy.De nem tudom miért,a rizs annyira rossz volt benne,se nem puha se nem kemény,hanem olyan rágós,amúgy ízre jó volt.Meg nem is állt össze rendesen,nehéz volt vágni,kicsit folyós maradt.

Ambrus Krisztina írta...

Sajnálom, hogy így jártál.

Legközelebb kicsit kevesebb víz és margarin... Akkor talán nem lesz annyira lágy. Az enyém is lágyabb aznap egy kicsit, általában másnapra lesz tökéletes az állaga, de aznap is imádjuk, nincs vészesen nagy különbség köztük.

Nem tudom milyen tejport vettél végül, és milyen rizst, ird meg kérlek, kíváncsi vagyok rá! Nekem nem voltak ilyen gondjaim, tuti nem mindegy, melyik fajtát veszi meg az ember, sajna nem egyforma a minősége és az állaga sem.
Ez egy új info, jó tudni, mit érdemes venni és mit nem.