Hű, most nézem milyen hangzatos is lett ez az egyszerű kis leves!
Csak egy rövid intermezzo erejéig szakítom meg az indiai blokkot, mert nem szeretnék lecsúszni a pitypang főszezonjáról.
Régóta kutatom az ízeket, mert próbálom megkedvelni a répát főzve, (nyersen, sütve imádom) eddig nem sok sikerrel. Végre ez az én ínyemre is való!
TIPP: A pitypangról, vagy más néven gyermekláncfűről (Taraxacum Officinale), annyit érdemes tudni, hogy számos, egészséget támogató hatása van; salaktalanít, méregteleníti a májat, a nők esetében a női szerveket is tisztítja. Javítja az emésztést, serkenti az emésztőszervek működését. Magas az A vitamin tartalma.
Gyakorlatilag mindenét meg lehet enni: a virágját főzéshez, levelét, szárát, gyökerét salátába nyersen. Amire érdemes odafigyelni, hogy a szárából kifolyó fehér nedvből nem szabad sokat elfogyasztani, mert mérgező hatású lehet.
Tavasszal leginkább a virágja, és a szára értékes, ősszel pedig a gyökere. A levelét főként virágzás előtt érdemes enni.
Magyarországon szinte minden zöldellő füves területen megtalálható ilyenkor, szóval kéznél van.
Ő itt a háttérben a Pitypang:
Érdemes - persze ha lehet - a saját kertünkből szedni, mert ott tudjuk, mi érhette (szmog, kutyapipi, ilyesmi) és nagyon alaposan meg kell mosni. Kismamák azért kérdezzenek meg egy természetgyógyászt arról, hogy számukra létezik-e bármilyen mellékhatása a növénynek!!!
Más.
Teljesen rákaptam a fűszernövényekre. Eddig is voltak itthon olyanok, mint a bazsalikom, rozmaring, citromfű, menta, oregánó, ilyesmi. De most a hétvégén anyukám kutya-macska biztos kis kertjében elkezdtük ezerrel telepíteni őket. Mindenfélét, amit csak találtunk vagy meg tudtuk vásárolni. Ő az egyik új kisbarátom:
TIPP: Turbolya. Egy fűszernövény, én csak most ismerkedem vele. Nagyon zamatos, külsőre leginkább a petrezselyemzöldre emlékeztet, ízre pedig a korianderzöld és az ánizs közt valahol félúton.
Végül a leves.
Hozzávalók: ☻☻☻☻
3 szál sárgarépa
2 szál zsenge zöldhagyma
30 gr margarin (laktózmentes)
fél narancs
késhegynyi őrölt fehérbors
2 csipet só
8-9 szál friss rozmaring vagy késhegynyi őrölt rozmaring
1 nagy levél friss bazsalikom (ez lehetőleg tényleg friss legyen)
750 ml víz
5-6 darab pitypang virág (csak a feje kell)
tálaláshoz friss turbolya
fél narancs
Speciális konyhai eszköz: botmixer
Elkészítés:
A répát darabold fel karikákra, a mérete csak attól függ, meddig akarod főzni. (értelemszerűen, minél kisebb, annál rövidebb idejű főzést igényel). A vajat melegítsd fel és add hozzá a szintén karikákra vágott hagymát, üvegesre pirítsd benne. Ezután tedd csak bele a répát. Ügyelve arra, hogy ne égjen meg, kicsit párold lefedve a répát is a margarinon, majd öntsd fel a vízzel. Fűszerezd és főzd meg félig (késpróbával ellenőrizd). Ekkor add hozzá a pitypangot, valamint a bazsalikomot, és velük együtt főzd puhára. Ha elkészült, szedd ki a pitypangot a levesből és úgy turmixold le. Ha nagyon sűrűnek találnád, most önthetsz még hozzá vizet és forralhatsz rajta egyet.
Tálalás előtt gazdagítsd az ízét fél narancs kifacsart levével. Így a gyümölcs C vitamin tartalma sem vész el. Végül szórd meg turbolyával.
Csak egy rövid intermezzo erejéig szakítom meg az indiai blokkot, mert nem szeretnék lecsúszni a pitypang főszezonjáról.
Régóta kutatom az ízeket, mert próbálom megkedvelni a répát főzve, (nyersen, sütve imádom) eddig nem sok sikerrel. Végre ez az én ínyemre is való!
TIPP: A pitypangról, vagy más néven gyermekláncfűről (Taraxacum Officinale), annyit érdemes tudni, hogy számos, egészséget támogató hatása van; salaktalanít, méregteleníti a májat, a nők esetében a női szerveket is tisztítja. Javítja az emésztést, serkenti az emésztőszervek működését. Magas az A vitamin tartalma.
Gyakorlatilag mindenét meg lehet enni: a virágját főzéshez, levelét, szárát, gyökerét salátába nyersen. Amire érdemes odafigyelni, hogy a szárából kifolyó fehér nedvből nem szabad sokat elfogyasztani, mert mérgező hatású lehet.
Tavasszal leginkább a virágja, és a szára értékes, ősszel pedig a gyökere. A levelét főként virágzás előtt érdemes enni.
Magyarországon szinte minden zöldellő füves területen megtalálható ilyenkor, szóval kéznél van.
Ő itt a háttérben a Pitypang:
Érdemes - persze ha lehet - a saját kertünkből szedni, mert ott tudjuk, mi érhette (szmog, kutyapipi, ilyesmi) és nagyon alaposan meg kell mosni. Kismamák azért kérdezzenek meg egy természetgyógyászt arról, hogy számukra létezik-e bármilyen mellékhatása a növénynek!!!
Más.
Teljesen rákaptam a fűszernövényekre. Eddig is voltak itthon olyanok, mint a bazsalikom, rozmaring, citromfű, menta, oregánó, ilyesmi. De most a hétvégén anyukám kutya-macska biztos kis kertjében elkezdtük ezerrel telepíteni őket. Mindenfélét, amit csak találtunk vagy meg tudtuk vásárolni. Ő az egyik új kisbarátom:
TIPP: Turbolya. Egy fűszernövény, én csak most ismerkedem vele. Nagyon zamatos, külsőre leginkább a petrezselyemzöldre emlékeztet, ízre pedig a korianderzöld és az ánizs közt valahol félúton.
Végül a leves.
Hozzávalók: ☻☻☻☻
3 szál sárgarépa
2 szál zsenge zöldhagyma
30 gr margarin (laktózmentes)
fél narancs
késhegynyi őrölt fehérbors
2 csipet só
8-9 szál friss rozmaring vagy késhegynyi őrölt rozmaring
1 nagy levél friss bazsalikom (ez lehetőleg tényleg friss legyen)
750 ml víz
5-6 darab pitypang virág (csak a feje kell)
tálaláshoz friss turbolya
fél narancs
Speciális konyhai eszköz: botmixer
Elkészítés:
A répát darabold fel karikákra, a mérete csak attól függ, meddig akarod főzni. (értelemszerűen, minél kisebb, annál rövidebb idejű főzést igényel). A vajat melegítsd fel és add hozzá a szintén karikákra vágott hagymát, üvegesre pirítsd benne. Ezután tedd csak bele a répát. Ügyelve arra, hogy ne égjen meg, kicsit párold lefedve a répát is a margarinon, majd öntsd fel a vízzel. Fűszerezd és főzd meg félig (késpróbával ellenőrizd). Ekkor add hozzá a pitypangot, valamint a bazsalikomot, és velük együtt főzd puhára. Ha elkészült, szedd ki a pitypangot a levesből és úgy turmixold le. Ha nagyon sűrűnek találnád, most önthetsz még hozzá vizet és forralhatsz rajta egyet.
Tálalás előtt gazdagítsd az ízét fél narancs kifacsart levével. Így a gyümölcs C vitamin tartalma sem vész el. Végül szórd meg turbolyával.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése