2010. április 21.

PITYPANGOS RÉPAKRÉMLEVES TURBOLYÁVAL

Hű, most nézem milyen hangzatos is lett ez az egyszerű kis leves!

Csak egy rövid intermezzo erejéig szakítom meg az indiai blokkot, mert nem szeretnék lecsúszni a pitypang főszezonjáról.


Régóta kutatom az ízeket, mert próbálom megkedvelni a répát főzve, (nyersen, sütve imádom) eddig nem sok sikerrel. Végre ez az én ínyemre is való!

TIPP: A pitypangról, vagy más néven gyermekláncfűről (Taraxacum Officinale), annyit érdemes tudni, hogy számos, egészséget támogató hatása van; salaktalanít, méregteleníti a májat, a nők esetében a női szerveket is tisztítja. Javítja az emésztést, serkenti az emésztőszervek működését. Magas az A vitamin tartalma.
Gyakorlatilag mindenét meg lehet enni: a virágját főzéshez, levelét, szárát, gyökerét salátába nyersen. Amire érdemes odafigyelni, hogy a szárából kifolyó fehér nedvből nem szabad sokat elfogyasztani, mert mérgező hatású lehet.
Tavasszal leginkább a virágja, és a szára értékes, ősszel pedig a gyökere. A levelét főként virágzás előtt érdemes enni.
Magyarországon szinte minden zöldellő füves területen megtalálható ilyenkor, szóval kéznél van.

Ő itt a háttérben a Pitypang:


Érdemes - persze ha lehet - a saját kertünkből szedni, mert ott tudjuk, mi érhette (szmog, kutyapipi, ilyesmi) és nagyon alaposan meg kell mosni. Kismamák azért kérdezzenek meg egy természetgyógyászt arról, hogy számukra létezik-e bármilyen mellékhatása a növénynek!!!

Más.
Teljesen rákaptam a fűszernövényekre. Eddig is voltak itthon olyanok, mint a bazsalikom, rozmaring, citromfű, menta, oregánó, ilyesmi. De most a hétvégén anyukám kutya-macska biztos kis kertjében elkezdtük ezerrel telepíteni őket. Mindenfélét, amit csak találtunk vagy meg tudtuk vásárolni. Ő az egyik új kisbarátom:
TIPP: Turbolya. Egy fűszernövény, én csak most ismerkedem vele. Nagyon zamatos, külsőre leginkább a petrezselyemzöldre emlékeztet, ízre pedig a korianderzöld és az ánizs közt valahol félúton.

Végül a leves.

Hozzávalók:

3 szál sárgarépa
2 szál zsenge zöldhagyma
30 gr margarin (laktózmentes)
fél narancs
késhegynyi őrölt fehérbors
2 csipet só
8-9 szál friss rozmaring vagy késhegynyi őrölt rozmaring
1 nagy levél friss bazsalikom (ez lehetőleg tényleg friss legyen)
750 ml víz
5-6 darab pitypang virág (csak a feje kell)
tálaláshoz friss turbolya
fél narancs

Speciális konyhai eszköz: botmixer

Elkészítés:
A répát darabold fel karikákra, a mérete csak attól függ, meddig akarod főzni. (értelemszerűen, minél kisebb, annál rövidebb idejű főzést igényel). A vajat melegítsd fel és add hozzá a szintén karikákra vágott hagymát, üvegesre pirítsd benne. Ezután tedd csak bele a répát. Ügyelve arra, hogy ne égjen meg, kicsit párold lefedve a répát is a margarinon, majd öntsd fel a vízzel. Fűszerezd és főzd meg félig (késpróbával ellenőrizd). Ekkor add hozzá a pitypangot, valamint a bazsalikomot, és velük együtt főzd puhára. Ha elkészült, szedd ki a pitypangot a levesből és úgy turmixold le. Ha nagyon sűrűnek találnád, most önthetsz még hozzá vizet és forralhatsz rajta egyet.
Tálalás előtt gazdagítsd az ízét fél narancs kifacsart levével. Így a gyümölcs C vitamin tartalma sem vész el. Végül szórd meg turbolyával.

Nincsenek megjegyzések: