Szóval egyévesek lettünk, kedves Tejutazás!
Ez nagy szó. E hónap közepén indultunk egy éve és azóta ontjuk együtt a recepteket, laktózinfókat, tanácsokat és a hülyeségeket.
Szokták mondani, hogy repül az idő, és tényleg! Na jó, azért nem fogok most itt annyira nosztalgiázni, azt majd a 10 éves fennállásunknál, (még lehet, hogy a meghatottságtól egy könnycseppet is hagyok legördülni az arcomon) de azért mégis büszkeséggel tölt el a sok kedves visszajelzés, érdeklődés, figyelem és főleg az, ha valaki tényleg elkészíti a receptek bármelyikét.
Közben visszanézve a fotóimat, szerencsére úgy látom, azok is fejlődtek, remélem jövő ilyenkorra már profin tudok ételeket fotózni.
Ilyenkor szoktak tervezgetni mondjuk egy évre előre. Nem is tudom, mit tűzzek ki célul. Jó lenne még több helyre eljutni, onnan hozni különleges recepteket, jó lenne a legjobb éttermekből tanulni, elvégezni egy fotótanfolyamot, és ha még egyet lehet kívánni, mondjuk a megélhetésem egy részét ilyesmi témából fedezni. Jövőre megnézzük együtt, mi lett ezekből a tervekből.
Minden esetre én most jól megünneplem ezt az emlékezetes alkalmat az egyik kedvencemmel, saját fejlesztésű, "sk" kategóriás tortasütivel, nevezetesen: a kontraszt sütivel.
Nevét nyilván valóan a színei nyomán kapta. Tipikusan olyan az elkészítése, ami igazodik az általam vallottakhoz: gyors, egyszerű, tetszetős, finom (!) és nem utolsó sorban viszonylagosan olcsó. A csoki, a fűszerek, a citrom egészségesek, tehát amennyire egy tortaszerűség beletartozhat az egészséges kategóriába, ez beletartozik.
Kérlek, ünnepelj velem azzal, hogy elkészíted a sütit és ha van kedved, kommentáld itt!
Hozzávalók:
8 dl növényi tejszín felverve
Elkészítés:
Ez nagy szó. E hónap közepén indultunk egy éve és azóta ontjuk együtt a recepteket, laktózinfókat, tanácsokat és a hülyeségeket.
Szokták mondani, hogy repül az idő, és tényleg! Na jó, azért nem fogok most itt annyira nosztalgiázni, azt majd a 10 éves fennállásunknál, (még lehet, hogy a meghatottságtól egy könnycseppet is hagyok legördülni az arcomon) de azért mégis büszkeséggel tölt el a sok kedves visszajelzés, érdeklődés, figyelem és főleg az, ha valaki tényleg elkészíti a receptek bármelyikét.
Közben visszanézve a fotóimat, szerencsére úgy látom, azok is fejlődtek, remélem jövő ilyenkorra már profin tudok ételeket fotózni.
Ilyenkor szoktak tervezgetni mondjuk egy évre előre. Nem is tudom, mit tűzzek ki célul. Jó lenne még több helyre eljutni, onnan hozni különleges recepteket, jó lenne a legjobb éttermekből tanulni, elvégezni egy fotótanfolyamot, és ha még egyet lehet kívánni, mondjuk a megélhetésem egy részét ilyesmi témából fedezni. Jövőre megnézzük együtt, mi lett ezekből a tervekből.
Minden esetre én most jól megünneplem ezt az emlékezetes alkalmat az egyik kedvencemmel, saját fejlesztésű, "sk" kategóriás tortasütivel, nevezetesen: a kontraszt sütivel.
Nevét nyilván valóan a színei nyomán kapta. Tipikusan olyan az elkészítése, ami igazodik az általam vallottakhoz: gyors, egyszerű, tetszetős, finom (!) és nem utolsó sorban viszonylagosan olcsó. A csoki, a fűszerek, a citrom egészségesek, tehát amennyire egy tortaszerűség beletartozhat az egészséges kategóriába, ez beletartozik.
Kérlek, ünnepelj velem azzal, hogy elkészíted a sütit és ha van kedved, kommentáld itt!
Hozzávalók:
A krémhez:
esetleg néhány csepp citromlé
A tésztához:
1 csomag sütőpor
4 dkg keserű kakaópor
30 dkg liszt
8 dkg olvasztott (laktózmentes) sütőmargarin
6 evőkanál víz
20 dkg barnacukor
csipet vaníliás cukor
csipet só
30 dkg darabolt étcsokoládé
2 szegfűszeg
2 kardamommag
fél tk őrölt fahéj
késhegynyi reszelt citromhéj
késhegynyi reszelt gyömbér
egy leheletnyi (késhegynyinél kevesebb) őrölt szerecsendió
késhegynyi cayenne bors
8 tojás
A tészta megkenéséhez:
valamilyen savanykás lekvár: pl citrom-lime, vagy áfonya, stb
Elkészítés:
A tésztához a tojássárgáját a cukrokkal és a sóval jól verd fel. A vizet és az olvasztott margarint add hozzá, és pár percig habosítsd tovább. A lisztet a sütőporral, a kakaóporral, a citromhéjjal és a fűszerekkel forgasd össze, add hozzá a csokidarabokat és a fenti keverékhez adagold. A fehérjét verd fel kem ény habbá, és végül azt is óvatosan keverd hozzá lyukas keverőkanállal. A nagy tepsit, amit általában a sütőkhöz adnak kend ki vajjal, lisztezd. A masszát simítsd bele. Előmelegített sütőben közepes lángon, kb 175 fokon 12-15 perc alatt süsd készre és hagyd kihűlni és csak ezután vágd el a tortalapot ketté a tepsi hosszabbik felétől indulva úgy, hogy két egyforma méretű lapot kapj eredeti vastagságában, amiket majd egymásra tudsz helyezni.
Az egyik lapot kend meg a lekvárral vékonyan. A tejszínt verd fel habbá (citromlével) és kend azt is rá a lekváros lapra, a másikat pedig helyezd a tetejére.
Érdemes betenni a hűtőbe tálalás előtt, hidegen annyira finom!
Akkor még egyszer boldog szülinapot, Tejutazás!!!!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése