2012. január 18.

SÜLT CÉKLA

Bocsi, de nem tudom megunni... Cékla. 
Na jó, azért az is az okok közt van, hogy kaptam egy jó nagy adag friss, házi céklát, és nem győzöm változatosan elkészíteni. :)



Ez egy egyszerű, csak sütésigényes köretnek minősülő kaja.  Édeskés-savanykány ízvilága kitűnő kiegészítője rántottaknak (sajt, brokkoli, gomba, stb), aki szereti húsoknak, krumplis ételeknek, egytálételeknek és akár savanyúság helyett is simán megállja a helyét.   

Hozzávalók:

800 gr cékla
7 kocka vagy tk barnacukor
só, bors, ha van rózsabors
2 tk oregánó
5 ek balzsamecet (lehetőség szerint vörös)
4 ek olívaolaj
2 dl víz

Elkészítés:

A céklát jó alaposan szabadítsd meg a héjától, és mosd át. Kis hasábokat szabj belőle, olyan hasábburgonyafélét.

Tedd bele egy jénai edénybe, minden egyéb hozzávalód adj hozzá. Fedd le az edény tetejével, vagy alufóliával és süsd 130 fokon nagyjából 60 percig.

Menet közben azért érdemes rá-rákukkantani, hogy nehogy elpárologjon a leve. Amennyiben ez történne, arányosan pótold a folyadékokat (olaj, víz, ecet).

2012. január 10.

CÉKLAPÁSTÉTOM

Télen egy kicsit izgisebb friss vitamin és ásványianyag forrást találni, legalábbis nagyobb gondolkodást igényel, de mint  minden évszaknak, ennek is megvannak a maga növényei. A természet tökéletesen kitalálta ezt már. 
Ilyenkor jól támaszkodhatunk a gumósakra, sokáig jól elállnak és álltak is még a hűtő feltalálása előtt (nemcsak a hurka-kolbász).

A két kedvencemből, a céklából és a tormából késztettem az alábbi pástétomot, egy barátnőm inspirációjára.

Ime:



Hozzávalók:

tormakrém:
44 gr torma reszelve
1 mk cukor
1 mk mustár
2 tk ecet
1 tk olivaolaj
20-25 ml forróvíz
néhány csepp citromlé


Elkészítés:
Először érdemes magát a tormakrémet elkészíteni. A frissen reszelt torma nagyon erős tud lenni, így javasolt elforrázni először is. Ezt a vizet persze le kell önteni róla.
Ezután keverd hozzá a fenti összetevőket.

Főzd meg a meghámozott céklát kuktában (340 gr cékla), kis kockákra vágva.
Add hozzá az alábbiakat és turmixold össze.

2-3 tk tormakrém
só, bors
1 tk olivaolaj
néhány csepp citromlé
1 mk mustár

Pirítósra ajánlom.