2010. augusztus 28.

NYÁRVÉGI UTOLSÓ GYÜMÖLCSKOKTÉL


Sajnos tudomásul kell vennünk, hogy lassan véget ér a nyár (a meteorológusok szerint is...). Pedig, nekünk húshagyóknak talán gasztronómiai szempontból ez a legkedvezőbb és a legtöbb lehetőséget nyújtó időszaka az évnek, legalábbis a friss gyümölcsöket és zöldségeket érintően.

Én ezzel az egyszerű, tápláló és zamatos gyümölcskoktéllal búcsúzok a nyártól...

Minden összetevője szezonális, friss és még könnyen beszerezhető, kivéve az ananászt, de mivel tegnap 150 Ft-ért jutottam hozzá a piacon, nem hagyhattam ott!

Hozzávalók: (ebből a mennyiségből kb. két nagyobb pohár lesz)

1 kisebb ananász
2 közepes sárgarépa (kb. 120 gr)
4 szál petrezselyem (figyelem, nem csokor!)
negyed mézédes sárgadinnye
2 nyári alma
1 sárga húsú magyar paprika

Speciális konyhai eszköz: gyümölcscentrifuga
Turmixgéppel is elkészíthető, de a sárgarépa kicsit megnehezíti a dolgot...

Elkészítése:

Pucold meg az ananászt, a répát, a dinnye magjait távolítsd el, majd a húsát kanalazd ki a héjából, a paprikát hosszanti csíkokban vágd le a csumájáról, az almákat negyedekbe, a répát félbe vágd. A petrezselymet jó alaposan mosd meg.
Az összes hozzávaló levét facsard ki a géppel.

Mielőtt frissen megiszod (mert ez a lé csak úgy jó), megszórhatod lenmaggal, jót tesz az emésztésnek.

TIPP: mondanom sem kell, mennyi vitamin és ásványi anyag van ebben a lében, nem is beszélve a rosttartalmáról, ami segít kipucolni azokat a dolgokat, amik szépen le tudnak rakódni "odabent". Gyönyörű napsárga színe még tartja bennünk a nyár érzését egy kicsit. 
Reggel, éhgyomorra ajánlom, akár reggeli helyett is. (de kávé helyett mindenképp :D)



2010. augusztus 25.

GASZTROBLOGGEREK



Szóval megvan a dátum: pontosan egy hét múlva, 2010. szeptember 2010. szeptember 1-e, 22:00!
Ismétlés: 2010. szeptember 3-a, 23:30!




Aki szokta nézni a Paprika Tévét, az mára már bizonyára találkozott a címben említett műsor beharangozójával.
Egy tízrészes, új sorozatról van szó, amely a 10 legolvasottabb magyar gasztroblogger életét, munkásságát és főzéstudományát mutatja be (már amennyi ebből 12 percbe belefér; szerintem egyébként nagyon jól sikerült, színvonalas munka lett belőle). Hát magam is alig tudom elhinni, de bizony úgy néz ki, hogy én is ebbe az élvonalba tartozok!!! Olyan "gasztroóriások" mellett lehetek, akik valóban nagyon profi módon bloggolnak, akiké minden tiszteletem. Az alábbi listából ki is derül, kikről van szó a műsor leadásának sorrendjében:

- Tejutazás: szerda, szept. 1. 22:00 (ism. szept. 3. 23:30)
- Chili és Vanília: csütörtök, szept. 2. 22:00 (ism. szept. 4. 23:30)
- Malackaraj: péntek, szept 3. 22:00 (ism. szept. 5. 23:30)
- Lila Füge: hétfő, szept 6. 22:00 (ism. szept. 8. 23:30)
- Dolce Vita: kedd, szept. 7. 22:00 (ism. szept 9. 23:30)
- Limara péksége: szerda, szept. 8. 22:00 (ism. szept. 10. 23:30)
- Tomakonyha: csütörtök, szept. 9. 22:00 (ism. szept. 11. 23:30)
- Kísérleti konyha: péntek, szept. 10. 22:00 (ism. szept. 12. 23:30)
- Fűszer és Lélek: hétfő, szept. 13. 22:00 (ism. szept. 15. 23:30)
- Ízbolygó: kedd, szept. 14. 22:00 (ism. szept. 16. 23:30)

Rettentően kíváncsi vagyok a többiekre (magamat már láttam ugyanis...)!!!

Alapos munkát végzett a stáb, lejöttek hozzám Szegedre, bevásároltunk együtt a piacon, sütöttünk-főztünk, meg is ettük, majd irány Budapest, a pesti otthonom és életem filmezése.
Remélem nektek is fog tetszeni! Szeretettel várom a kommenteket majd!

De addig sem áll meg a munka, hamarosan jön a következő recept.

2010. augusztus 23.

PAPRIKA TÉVÉ


Kedves Olvasók!

Felkeresett a Paprika Tv, hogy készítsenek rólam és erről a blogomról egy műsort, melyet hamarosan le is fognak vetíteni. Az ajánlója már látható, a műsor címe: Gasztrobloggerek.
Természetesen főznöm is kellett.

Amint megtudom a műsor első időpontját, közzéteszem a blogon. E hónap végére, vagy szeptember elejére ígérték, meglátjuk.

Remélem minél többet tudjátok majd megnézni!


2010. augusztus 16.

PARADICSOMLEVES




Anita barátnőm kérésére teszem most fel ezt a receptet, ugyanis tavaly, amikor náluk jártam szüretelni, szokásomhoz híven főztem. (A párom már sokszor mondta, hogy nyugodtan lehetnék utazó szakács, mert akárhova megyek, valahogy mindig úgy adódik, hogy főznöm kell. Nem is tudnám már megmondani, hány ember konyhájában késztettem már ételt...) Szóval ott született ez a levest és elmondása szerint nagyon ízlett neki.
TIPP: a paradicsom egy nagyon hasznos növény, mellesleg nem zöldség, hanem gyümölcs, de ezt csak kevesen tudják. Magas az A vitamin tartalma, nyugtatja az idegrendszert és nem is mellékesen védi a bőrt a káros napsugarak ellen (nem véletlenül használja annyit a mediterán konyha). Isteni friss paradicsomleveket lehet nyáron facsarni!

Hozzávalók: ☻☻☻☻

1 liter (lehetőleg) házi paradicsomlé: mi ízesítés nélkül rakjuk el, ha ti fűszerezitek, azt vedd figyelembe a leves készítésénél! És ha lehet, legyen frissen facsart, az a legfinomabb.
1-2 dl víz
fél lilahagyma
3 szál zellerzöld
2 diónyi zellergumó
2 levél friss bazsalikom
1 csapott ek. zabliszt
1 ek mustármagolaj (lehet normál olaj is)
1 tk. Worchestershire szósz
40 csepp Stevia vagy egy tk. Cukor
késhegynyi fehér bors

Elkészítése:

Az olajon pirítsd meg a lisztet aranysárgára. Öntsd fel a paradicsomlével, öblítsd ki az üveget a vízzel és azt is öntsd hozzá. (Imádom, ahogy sistereg a felöntéskor a lé) Tedd bele a fél hagymát, a zellerzöldet és a gumóját, a bazsalikomot, a Steviát, a sót és a borsot, és kezd el főzni. Kb. 10 perc múltán tedd bele a szószt is. Hagyd, hogy egyet forrjon és kóstold meg. Ha megfelelőnek találod az ízét, addig főzd, amíg a hagyma meg nem puhult. Ha nem, korrigáld.
Ha szeretnél beletenni levesbetétet, pl. tésztát, azt tedd bele a levesbe röviddel mielőtt a hagyma készre főtt volna, így egyszerre lesznek kész. Egyébként a leves nagyjából 20 perc alatt elkészül, a tészta miatt esetleg 25 perc is lehet a főzési idő.
TIPP: tészták főzésénél jó tudni, hogy a tészta a gőzben legalább olyan jól puhul, mint a lobogó vízben. Érdemes így rátenni a fedőt és kb 4-5 perccel azelőtt elzárni a gázt az étel alatt, mielőtt kész lenne. Ráadásul a gázszámládon is hamar jelentkezik ez a fajta energiatakarékoskodás. Én mindent így szoktam készíteni, nemcsak a tésztaféléket. Ez a módszer természetesen fokozottan igaz a villanytűzhelyekre, hiszen azok általában még sokkal tovább tartják a hőt.

2010. augusztus 6.

MANDULÁS MÁGLYARAKÁS GRAPEFRUITMAG ESZENCIÁVAL





Máglyarakást nálunk nagymamám készített mesteiren. Gyerekkoromban valahogy nem rajongtam az ízéért, valószínüleg a dióhoz fűződő labilis kapcsolatom miatt. Mára ez a dolog átalakult bennem, szeretem már dióval is, de azért kísérleteztem, hogyan lehetne mégis kihagyni belőle. Nos, örömmel jelentem: sikerült!

Végre a tojáshabot is gyönyörűre, mondhatni tökéletesre tudtam felverni, nagyon büszke vagyok magamra! :-D

Hozzáteszem, megint csempésztem hozzá csuda dolgokat, mint pölö: citromolaj, grapefruitmag csepp, stb.
TIPP: A grapefruitról azt érdemes tudni, hogy kiváló baktériumöltő, akár étkezések után is lehet egy pár cseppel fogyasztani, de nem túl finom magában, ezért is tettem bele a sütibe, teljesen jót tett neki.
A citromolaj nyugató hatású, de kizárólag jó minőségűt érdemes étkezési célra használni!

A szezonalitáshoz hűen, nyári alma és barack került nyersen a sütibe. A barack egyszerűen csodálatos sütve!

A recept így az alábbi:


Hozzávalók:

50 gr mazsola
2 ek étkezési rum
4 db normál kifli vagy zsemle
1,5 dl rozé bor
3,5 dl víz
fél vaniliarúd
15 gr (laktózmentes) margarin/vaj, ha van, akkor inkább pálmazsír
2 tojás
4 csepp jó minőségű citrom illóolaj
5 csepp grapefruitmag csepp
2 ek méz
4 nyári alma
2 barack
40 gr nádcukor
25gr nádcukorból készített porcukor
120 gr mandulapálcika
fél tk őrölt fahéj
1 ek citrom-lime lekvár (ha nincs, lehet baracklekvár ez is)
2 ek baracklekvár
1 csipet só
zsemlemorzsa a tepsibe

Speciális konyhai eszköz: jénai tál (kb. A4-es papír nagyságú)

Elkészítése:

A mazsolát öntsd nyakon forró vízzel úgy, hogy ellepje. 2 percig hagyd, hogy átmelegedjen, azután szűrd le és öntsd rá a rumot. A forró mazsolák gyönyörűen magukba szívják a rum ízét. Tedd félre.
A kiflit/zsemlét szeleteld fel kb. ujjnyi vastag karikákra és egy mély tálba szórd bele őket. Forrald fel a vizet a borral, add hozzá a citrom és grapefruit cseppeket, a vaniliarúd kikapart belsejét és forrald így egy keveset.
A tojások sárgáját keverd habosra a nádcukorral és ehhez öntsd lassan a boros löttyöt. Jól keverd el. Öntsd rá a kiflikre, keverd össze, hogy mindenhol érje a folyadék mielőtt magába szívná. Ezután öntözd meg a mézzel és azt is jó alaposan dolgozd el vele. Nem baj, ha a kifliszeletek kissé pépesek lesznek. Fedd le és hagyd, hogy szépen megpuhuljon a kifli ebben az édes, finom gőzben, minimun fél óráig, de lehet tovább is. A tojások megmaradt fehérjét pedig lefedve tedd be a hűtőbe, amíg nem foglalkozol majd velük.

Vajazd ki a jénait és szórd meg zsemlemorzsával, a felesleget önts ki róla. A sütőt ekkor kapcsold be és melegítsd fel 200 fokra. Az almákat és a barackot hámozd meg. A mandulához add hozzá a fahéjat. Tedd a tepsi aljába a kiflis massza felét, szórd rá a mazsolát és a mandula felét. Kicsi szeletkékben vágd rá a barackot és reszeld rá az almát nagyobb lyukú reszelővel, hogy jól beborítsa. Szórd rá a mandula másik felét, takard be a kiflivel és a megmaradt vajat tördeld a tetejére, így tedd be a sütőbe. Itt kb. fél órát süsd, amíg a kiflik kezdenek megbarnulni. (nagyon figyelj rá, hogy ne égjen meg semmiképpen)

Kb. 20 perccel a sütőbetétel után a tojásfehérjéket vedd ki a hűtőből és verd fel 1 csipet sóval és a porcukorral kemény habbá. Ekkor keverd bele a lekvárokat óvatosan, hogy ne törjön össze a hab. Ha szép aranysárga már a kifli a sütőben, vedd ki és ezt a habot kend a süti tetejére egyenletesen és még 10 percre tedd vissza, hogy kicsit süljön rajta.

Érdemes langyosan felszeletelni, akkor a legkönnyebben kezelhető.