2010. január 30.

FELHŐFÜLGOMBÁS-MANDULÁS REGINETTE


Szeretem ezeket az egyszerű, gyorsan elkészíthető és nem feltétlenül szezonális ételeket. A paradicsomos tészta egy régi, klasszikus étel, valószínűleg mindenki találkozott már vele. Ismerjük számos variációját, csak a fantáziánk szabhat neki határt. Én most ezt "sütöttem" ki.

A hozzávalók is klasszikusok, kivéve a gombát, ami egy kínai, szárított gombafajta. Előnye, hogy ezer évig eláll, kis helyet foglal és ha forró vizet öntesz rá, fél óra alatt visszanyeri eredeti méretét és állagát. Illatos-zamatos.

Érdemes még szót ejteni a tésztáról: a Reginette egy olyan olasz tésztaféle, amely leginkább a lasagne tésztájához hasonlít. Szokták még Reginelle-nek és ha jól tudom Mafaldine-nek is hívni. Ez egy gusztusos, hullámos szélű, általában 24 cm hosszúságú száraztészta, itthon is lehet kapni. Főzési ideje 8-10 perc.



Hozzávalók:

4-5 cherry paradicsom
1 paradicsompüré (mi házilag készítjük)
egy marék szárított Felhőfül gomba
5 fokhagyma
1 vöröshagyma
1 marék héj nélküli mandulapálcák
friss bazsalikomlevél, friss rozmaring, só, bors
kb. 1 tk Worchester szósz
1 ek. vaj (laktózmentes) vagy olaj

Tészta kifőzéséhez:
csipet só
1 tk. kurkuma
víz
1 tk. olaj

Elkészítése:

Forrázd le a gombákat és fél órát hagyd őket a forró vízben állni.
Az olajon vagy vajon pirítsd meg a vöröshagymát, majd fél percig a héj nélküli manduladarabkákat. Dobd rá a felszeletelt fokhagymát, a gombát és a cherry parikat héjastul vagy héj nélkül.

TIPP: bármilyen paradicsomot úgy lehet a legegyszerűbben meghámozni, hogy megszurkálod a héját és forrásban lévő vízbe dobod fél percre, majd leszűröd és hideg vizes zuhany alá teszed. Ekkor már könnyen lejön a héja.

Öntsd hozzá a paradicsomszószt, a dobozát öblítsd ki egy kevés vízzel és azt is öntsd hozzá, adagold hozzá a mártást és a fűszereket. Fedd le és főzd, amíg a tészta elkészül. Addig is kóstolgasd és kevergesd egy párszor.

Tészta:
Tegyél fel vizet a tésztának. Ha felforrt, sóz meg és add hozzá a kurkumát, az olajat. Tedd bele a tésztát és főzd 8-10 percig (leírás alapján)

TIPP: az olaj azért kell, hogy ne álljon össze a tészta. A kurkuma pedig szép sárgára festi meg a tésztát, így nagyon egészséges "tojásos" színe lesz. Persze legjobb a házi készítésű tészta, amiben biztosan sok, szép, igazi tojás van... Ha mégsem tudsz a tésztakészítésre időt fordítani, a kurkuma segítségével mégis ezt a benyomást keltheted. Ja és mellesleg a kurkumának számos nagyon jó élettani hatása is van még e mellett.

Ha kész a tészta, kész a szósz is. Tálalhatod is. A tetejére szórj egy kis parmezán sajtot.




2010. január 25.

SAJTOK



Nemrég kaptam egy kérdés egy érintettől és gondoltam közzé teszem, mert sokak szeretnék tudni: arra volt kíváncsi, hogy milyen sajtokat lehet fogyasztani laktózérzékenyként.

A szakemberek szerint Magyarországon kizárólag a Pannónia jellegű sajtok azok, amelyek teljes biztonsággal ehetők a tejcukorérzékenyek számára. Ezen kívül léteznek még a növényi tejből készült sajtok, amelyek elvileg nem tartalmaznak állati eredetű tejet, illetve hál'Istennek egyre több a piacon megjelenő, kimondottan laktózmentes sajt. Ezekkel nem lehet probléma. A többi sajtféle kissé lutri, és egyéni tolerancia kérdése. Én csak a krémes sajtokat nem bírom, mint például a camembert (hát ezt nagyon bánom...), a normál háromszög sajtok, stb. Azonban ismerek olyan érintetteket, akik az összes sajtfélét tudják fogyasztani, szóval sajnos ezt is az embernek a saját bőrén kell megtapasztalnia, ha nem elégszik meg a laktózmentes piaci kínálattal.

Külföldön a megbízható forrású kemény sajtok, mint például az igazi olasz parmezánsajt is a biztonságosan ehető kategóriába tartozik.

2010. január 19.

TÖKMAGKRÉM


Hozzávalók:

150 dkg hántolt, pirított tökmag
4 ek tökmagolaj

Speciális konyhai eszköz: aprító

Elkészítés:

Hasonlóképpen készítem, mint a diókrémet. Azaz aprítóban ledarálom morzsalékká a tökmagot. Ha egyenletes, hozzáadom az olajat és alaposan eldolgozom az aprítóval.

Pirítósra kenve nagyon finom!

Egyébként sajnos a fotó nem hozza ki, de zöldés árnyalatú a krém eredetileg. Ezt lehet egy kicsit segíteni azzal, ha néhány szem pisztáciát darálsz le hozzá.

2010. január 18.

VEGETARIÁNIZMUS

Mindig előszeretettel szoktam hallgatni a húsevők (főként férfiak) véleményét a hús nélkülőzéséről és remekül szórakozok azon, ahogy ecsetelgetik a fogazatot, meg az izmokat, meg az ilyesmit.
Számos vicces véleményt tudnék itt most elmesélni, amit már végig kellett hallgatnom, például egy lány szájából hallottam, hogy magevőknek hívta a vegetáriánusokat nem is kicsit degradáló hangsúllyal, de ezt a legutóbbit, ezt muszáj megosztanom mindenkivel! Íme az emberi faj egy díszpéldányának véleménye (aki természetesen magát az evolúció csúcsának tartja) a húst nem evésről, idézem:

"Ha nem ennénk húst, elsatnyulnánk..." és ezt meggyőződésből ám! Úristen...

Aztán én az erőteljesen nevetésbe transzformálódó mosolygásomat leplezvény csak annyit kérdeztem, olyan elsatnyultá, mint amilyen én vagyok? Erre a zavart felismerést leplezvén, hogy ilyen kézzelfoghatóan élnek még ép és egészséges emberek HÚS NÉLKÜL, az illető elkezdett magyarázni, hogy hát ő, izé, azt nem is úgy értette. Óriási volt minden esetre! Nagyon tetszik ez a mondat!

2010. január 13.

SPAR tesztelés

Ime a link, hol találjátok a spar tesztelésemet egészen pontosan:


http://www.hu.sparfreefrom.net/blog/?p=60

2010. január 9.

KRUMPLIS TARHONYA (magyar-alföld)



A párom nálunk a szüleimnél járt nemrégen és ez az étel volt az ebéd. Ő nem ismerte ez előtt a krumplis tarhonyát. Ekkor döbbentem rá, hogy ez a gyerekkorom óta fogyasztott ennivaló tulajdonképpen egy táj jellegű, magyaros étel, ami nagyon finom, laktató és olcsó. Ezért döntöttem úgy, hogy közkincsé teszem. Ráadásul egy igazi téli étel. A paprikát és paradicsomot lehet nyugodtan idényben lefagyasztottból csinálni.



Hozzávalók:

2 közepes fej vöröshagyma
3 ek olaj
1 tv paprika
1 paradicsom
4 gerezd fokhagyma
3 közepes krumpli
10 marék tarhonya
só, bors
1 ek piros őrölt paprika
víz
késhegynyi őrölt kömény
késhegynyi őrölt babérlevél
fél rúd füstölt gabonakolbász vagy aki húsos, egyszerű füstölt kolbi


Elkészítés:

Olajon dinszteld meg a hagymát, majd karikázd bele a kolbászt. Tedd bele a pirospaprikát, miután félretetted a tűzről. Add hozzá a kockára vágott paradicsomot és a zöldpaprikát, az apróra vágott fokhagymát és a felszeletelt kolbászt. Jöhet a meghámozott és kicsi kockákra vágott krumpli, szórd rá a fűszereket és kb másfél deci vízzel öntsd fel. Tedd vissza főni. Mikor a krumpli félig megpuhult, engedd fel kb 7-8 dl vízzel. Ha elkezd forrni, szórd bele a tarhonyát. Amíg fő, néhányszor keverd meg. 10-15 perc múlva zárd el a lángot alatta és lefedve hagyd pihenni, hogy a tarhonya felszívja a paprikás lét. Ekkorra válik teljesen puhává a tarhonya.


Mint egy igazi, magyaros étel mellé, a krumplis tarhonya mellé is friss kenyér és valamilyen finom, házi savanyúság dukál.

2010. január 7.

ULTRADIÉTÁS ALMÁS BATYU

Ha már újév van, biztosan sokunknak van újévi fogadalma is, hogy például egészségesebben fogunk élni, karcsúbban fogunk kinézni (márakit ez a fölös kiló problémakör érint), stb .

Ezért kezdem az évet én is egy, a fenti kategóriáknak is megfelelő, ugyanakkor nagyon finom SÜTIVEL. Olyannyira diétás, hogy akár májbetegek is nyugodtan fogyaszthatják.
Candidamentesen is el lehet készíteni, ekkor el kell hagyni a lekvárt és a cukor helyett 40 csepp Steviát kell keverni a tésztához.




Hozzávalók:
8 dkg (laktózmentes) vaj
1 dl tej
4 dkg cukor
20 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
házi baracklekvár
4 közepes, savanykás alma, meghámozva



Elkészítés:
Olvaszd meg a vajat. Add hozzá a tejet, a lisztet és jól gyúrd össze. Legalább egy órát pihentesd szobahőmérsékleten.
Az almákat pucold meg, vágd négybe és a közepüket almavájóval mélyen vágd ki.
Lisztezett deszkán nyújtsd ki ezt a tésztát kb 3 mm vastagságúra és 7x7 cm-es kockákra vágd fel. Minden kocka közepére helyezz egy almaszeletet, a kivájt közepébe kanalazz baracklekvárt és hajtsd fel a tészta kockáinak mind a négy sarkát, hogy egy batyu legyen belőle.
Sütőpapírral borítsd be a tepsit, hogy ha kifolyik a lekvár, ne ragadjon bele. Erre helyezd a batyukat egyenlő távolságra egymástól. Előmelegített südőben süsd 180 fokon, 25-30 percig.

2010. január 1.

SPAR TESZTELÉS

Az újévet egy jó hírrel kezdem: a pályázatom elnyerte a Spar tetszését, így végül beválasztottak!!! Tesztelnem és beszámolót készítenem kellett a Spar laktózmentes tejéről. A részletekkel kapcsolatban lsd. a 2009. november 5-i bejegyzésemet.

Az alábbi értékelést valószínüleg hamarosan a http://www.hu.sparfreefrom.net/signup/blog.php -n is olvashatjátok.




"SPAR FREE FROM laktózmentes tej


Nagyon örültem, amikor tudomásomra jutott ezen termék létezése. Mint laktózérzékeny, minden újdonság, ami számomra is fogyasztható, az étkezési lehetőségek bővülését jelenti.

Miután olyan szerencsésnek tudhatom magam, hogy a pályázatom alapján beválasztottak a tesztelési programba, ahol a laktózmentes tejet kellett tesztelnem, két héten keresztül használtam és fogyasztottam minden, számomra ismert formájában.

A közelmúltban az 1,8%-os, téglatest formájú tejet használtam, a tesztprogram előtt az 1,6%-os zsírtartalmút, amelynek hosszúkásabb a doboza. Mindkettővel teljesen meg voltam elégedve. Ha választani kellene, a zsírosabb tejet valamiért még könnyebben emészthetőnek éreztem, és az íze is egy kicsit talán kellemesebb volt, de nincs számomra a kettő között nagy különbség.

A most tesztelt tej íze lágy, enyhén édeskés, mint általában a tejcukormentes tejeknek. Az állaga teljesen olyan, mint a normál tejé. Felhasználhatósága sokrétű.

A program ideje alatt az alábbi ételek elkészítésénél alkalmaztuk: besamel mártás, krémlevesek, császármorzsa, bejgli, turmixok. Kipróbáltam teához adva, reggel éhgyomorra müzlivel és gyümölcsökkel, kakaónak melegen és hidegen, és késő este magában hidegen és melegen is (ez számomra a legkritikusabb időszak emésztés szempontjából), egyetlen alkalommal sem voltak bélpanaszaim.

Mindkét termék doboza praktikus, mert visszazárható és a hűtőben el lehet fektetni bontás után is, nem szivárog ki belőle a tej.

Egyetlen dolog tesztelésére nem volt lehetőségem a rendelkezésemre álló idő rövidsége miatt, ez pedig a termék eltarthatósága. Most jóval a lejárata előtt felhasználtam az egész dobozzal, és szerencsére az ajánlott, bontás utáni 3-4 napon túl is gond nélkül fogyasztható volt.

Biztos vagyok benne, hogy fogom fogyasztani ezt a terméket és ajánlom majd tejcukorérzékeny társaimnak is. Mind az ízével, mind az állagával elégedett vagyok, az ára is igen kedvező.

Örömmel várjuk a további laktózmentes FREE FROM termékeket a jövőben is!

Budapest, 2009. december 30.


Üdvözlettel:


Ambrus Krisztina"